ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα 11 γιγαβάτ η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα

Σε αναπτυξιακή πορεία παραμένει η «πράσινη» ενέργεια στη χώρα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Γ. Γιαρέντη.

Πλησιάζει τα 11 γιγαβάτ η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) η «πράσινη» ισχύς τον Απρίλιο ήταν 10,84 γιγαβάτ (δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), γεγονός που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, πιστοποιεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία.

Αναφορικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ και τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους, προκύπτει ότι ο υπολογαριασμός για τα νέα έργα (από το 2021 και μετά) παραμένει πλεονασματικός κατά 114,3 εκατ., ενώ στον υπολογαριασμό για τα παλιά έργα εμφανίζεται από τα μέσα της χρονιάς έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει στα 222,2 εκατ. ευρώ.

Μία από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση του ελλείμματος, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Γιαρέντης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ γίνεται σαφές, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία με συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση, παρέχοντας επενδυτική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η ανάγκη για διασύνδεση των δυο υπολογαριασμών των παλαιών και των νέων έργων, προ και μετά το 2021, δείχνει να είναι απαραίτητη.

Επίσης, η νέα κατανομή των εσόδων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, με αύξηση των εισροών προς τον υπολογαριασμό των ενισχύσεων, θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για τον ισοσκελισμένο ΕΛΑΠΕ. Προχωρούμε αποφασιστικά στο δρόμο για την παραγωγή μόνο καθαρής ενέργειας, με προφανές όφελος τόσο για τα οικονομικά των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλωτά αιολικά θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και υπεραξία στην οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης

Mέχρι το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος περίπου 13,5 GW, όπως τόνισε ο Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Amazon δημιουργεί το πρώτο ηλιακό της πάρκο στην Ελλάδα

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση 15 ηλιακών εγκαταστάσεων σε υποδομές της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου της εταιρείας στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Τσούνης: Η Ελλάδα κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμισε τις υποδομές της χώρας για το φυσικό αέριο.