ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αδ. Γεωργιάδης: Να τηρήσουν οι εργοδότες τα μέτρα για τον καύσωνα

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε επίσης την είδηση ότι δυο εταιρείες στη Μάνδρα εμπόδισαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν επισημαίνοντας ότι καμιά από τις δυο εταιρείες δεν βρέθηκε σε κίνδυνο.

Έκκληση στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα κάνει σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Εργασίας 'Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα αναφέρεται σε είδηση που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ότι δύο εταιρείες στη Μάνδρα Αττικής εμπόδισαν τους εργαζομένους τους να αποχωρήσουν παρά την μεγάλη επιβάρυνση την ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην περιοχή αυτή.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης: «Προχθές στα social media και το διαδίκτυο κυκλοφόρησε η είδηση ότι δύο εταιρίες στη Μάνδρα Αττικής εμπόδισαν τους εργαζομένους τους να αποχωρήσουν παρά την μεγάλη επιβάρυνση την ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην περιοχή αυτή. Η Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο σε αυτές τις εταιρίες και διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Καμία από τις δυο εταιρίες δεν κινδύνευσε. Η μια μάλιστα έδιωξε το προσωπικό της πολύ νωρίτερα από την οδηγία. Η άλλη το μεσημέρι, χωρίς όμως κάποιο κίνδυνο για τους εργαζομένους. Κάθε τέτοια καταγγελία θα διερευνάται αμέσως. Καλώ και τους εργοδότες και τους εργαζομένους να τηρούν τις οδηγίες μας ειδικά από σήμερα που εκτός από τις πυρκαγιές έχουμε και την άφιξη των νέων υψηλών θερμοκρασιών σε επίπεδο καύσωνα».

Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ανακοινώσει εκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί ο καύσωνας.

Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Την παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gouna-kastoria-fur
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας στη γουνοποιία

Το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε συμπληρωματική πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ποσού 144.984,00 ευρώ, σε δικαιούχους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Πώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι μόνο αν αποκτήσουµε πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση όπως στο παρελθόν.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Οι τεχνολογικές εξελίξεις βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας

Όπως είπε ο υπουργός, με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, τελικά, δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάνονται, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Επίδομα 534 ευρώ για εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν είναι δυνάμενες να λειτουργήσουν όπως πριν, μπορούν να βάζουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους έως τρεις μήνες.