ΓΔ: 1484.2 0.44% Τζίρος: 31.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

DBRS: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης και της δημόσιου συστήματος υγείας, μαζί με τις βελτιώσεις στην εκπαίδευση, θα συμβάλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών.

Τα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να ισχύσουν προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αναλύει σε σχόλιό του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος θα εκδώσει την ετυμηγορία του στις 8 Σεπτεμβρίου με υψηλές πιθανότητες να είναι ο πρώτος οίκος που θα δώσει στη χώρα, εκ νέου, το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. 

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο τoυ οίκου οι συνθήκες που οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών. 

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν σχετικά λόγω της καλύτερης αντίληψης του κινδύνου, αν και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επιπλέον, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, που σχετίζονται με το γεγονός ότι η πλήρης αντίκτυπο της ταχείας νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ακόμη επέλθει. 

Σημειώνει ότι θα συνεχίσει να εξετάζει και να αξιολογεί  την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομικής εξυγίανσης που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά- και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς όλα αυτά οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης.  Το κύριο ερώτημα που μέχρι στιγμής έχει κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διάρκεια αυτής της προόδου. 

Από την τελευταία αναθεώρηση της αξιολόγησής του οίκου στις 10 Μαρτίου 2023, παρά την αβεβαιότητα κατά την πορεία προς την πρόσφατη εκλογές, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε και πάλι την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου θα υπάρξει συνέχεια της ασκούμενης πολιτικής. Αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη πολιτική της νέας κυβέρνησης φαίνεται να ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες. 

Τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης και της δημόσιου συστήματος υγείας, μαζί με τις βελτιώσεις στην εκπαίδευση, θα συμβάλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών.

Επιπλέον, η ατζέντα δεν αναμένεται να εμποδίσει την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος του επίσημου τομέα και χρηματοδοτείται από τις αγορές. Από τον Μάιο, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας είναι κάτω από αυτής της Δημοκρατίας της Ιταλίας . Παρ' όλα αυτά, τα ζητήματα κληρονομιάς που σχετίζονται με την υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα παραμείνουν βασικές προκλήσεις. Τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευνοϊκά ενόψει στο μέλλον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή πειθαρχία της πολιτικής.

Η χώρα έχει περάσει από μια μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση, συχνά επώδυνη, αλλά με επιτυχία σταθεροποίησε τα δημοσιονομικά της. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επίσης εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Μια κρίση όπως αυτή της πανδημίας δείχνει ότι μια διαφοροποιημένη παραγωγική οικονομία με δημοσιονομικό χώρο, μπορεί να θωρακίσει μια οικονομία από εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Αυτό ήταν επίσης εμφανές όταν προέκυψε η ανάγκη για μέτρα στήριξης της ενέργειας. 

Κατά συνέπεια, η άποψη του οίκου είναι ότι η Ελλάδα έχει βελτίωσε σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών, με πλεονασματικό γενικό προϋπολογισμό σε κάθε έτος της 2016 έως 2019, και το έλλειμμα μειώθηκε από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 σε 7,1% το 2021 και σε 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Κοντά στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι πιθανό φέτος και πλεόνασμα το επόμενο έτος έτος. 

Ο δείκτης χρέους του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω μιας πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και μιας σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μαθήματα δημοσιονομικής «ευεξίας» από τον ευρωπαϊκό Νότο

Η εφαρμογή, έστω και αναγκαστικά, επώδυνων μεταρρυθμίσεων από χώρες όπως η Ελλάδα, έχει τελικά ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο θωρακισμένες έναντι ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μεταρρυθμίσεις και τράπεζες «κλειδιά» για μία νέα αναβάθμιση

Η οικονομία έχει τα εχέγγυα να συνεχίσει την καλή της πορεία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και μεγαλύτερη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.