ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Υπ. Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο εικονικές εκπτώσεις και κερδοσκοπία

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες του υπ. Ανάπτυξης, μετά και από καταγγελίες καταναλωτών, σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου αλλά και βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Σοβαρά ευρήματα παραπλάνησης των καταναλωτών από εικονικές εκπτώσεις, αλλά και για άλλες περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας, έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πηγές του υπουργείου μιλώντας προς το ΒD έλεγαν πως έρχεται νέα «φουρνιά» προστίμων. Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες για εικονικές εκπτώσεις. Εντός των επομένων ημερών αναμένονται νέα πρόστιμα – πάλι για εικονικές εκπτώσεις – μόνο που αυτή τη φορά δεν θα αφορούν «το πάνω μέρος της αγοράς», ωστόσο πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις σε χαμηλότερη κλίμακα μεγέθους.

Πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και άλλων καταναλωτικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων κι όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αλληλογραφίας η ΔΙΜΕΑ με αυτές, «είμαστε αρκετά προσεκτικοί, έτσι ώστε οι υποθέσεις αυτές να είναι δεμένες για να μην πέσουν στην συνέχεια στα δικαστήρια». Συμπλήρωσε μάλιστα η ίδια πηγή ότι αυτές οι  περιπτώσεις είναι αρκετά σύνθετες και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Βέβαια οι έλεγχοι και η εντατικοποίηση τους αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεδομένου ότι στη διάρκεια του Ιουλίου ο πληθωρισμός των τροφίμων ανήλθε στο 13%. Πρωτοφανής εξέλιξη η οποία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το φθινόπωρο. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα η κυβέρνηση διατήρησε το market pass, διότι ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος για τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Γιώργος Νικητιάδης και Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με την ακρίβεια επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι «οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο επίσημο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο πεδίο αντιμετώπισης της ακρίβειας».

Και οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης σημειώνουν ακόμη ότι «στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας, στον πληθωρισμό δηλαδή που ζουν κατά βάση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι τιμές σε σχέση με το 2021 έχουν αυξηθεί, πάνω από 20%. Μόνο για το 2023 τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αυξηθεί 19,4% και 15,5% αντίστοιχα ενώ για τα γαλακτοκομικά 14,4%. Η μεταβολή για παράδειγμα στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν 13% ανάμεσα στο 2022 και 2021 και 12,3% ανάμεσα στο 2023 και 2022!».

Και θεωρούν ότι «τα διάφορα μέτρα που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση όπως το καλάθι του νοικοκυριού και τα κουπόνια, αποδεικνύονται ελλιπέστατα για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο κύμα προστίμων από το υπ. Ανάπτυξης στους servicers δανείων

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση των οφειλετών. Για τεράστιο όγκο καταγγελιών κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε servicers δανείων και λιανεμπόρους τα νέα πρόστιμα του υπ. Ανάπτυξης

Διαπιστώθηκαν από ελέγχους παραβάσεις στην ενημέρωση οφειλετών και παραπλανητικές πρακτικές στις εκπτώσεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση του τιμάριθμου τροφίμων και ετοιμότητα για νέα μέτρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει ο ρυθμός των ελέγχων στην αγορά, δεν αναμένονται μεγάλα πρόστιμα

«Αδύναμα» τα ευρήματα από ελέγχους σε πολυεθνικές για τα περιθώρια κέρδους, δεν δικαιολογούν νέα μεγάλα πρόστιμα. Πιο ήπια στάση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στις ελληνικές βιομηχανίες.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες «μάχες» με τις πολυεθνικές: Τα πρόστιμα και οι προσφυγές

Άλλοι πέντε πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχονται για τα κέρδη τους, ενώ έρχονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα και εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα κριθούν παράνομα. Προχωρά η μείωση τιμών κατά 5% για έξι μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκστρατεία ελέγχων για υπερβολικά κέρδη, κλίμα ανατιμήσεων στην αγορά

Θέμα χρόνου είναι η επιβολή προστίμων για παράβαση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης στρέφεται στις λαϊκές, όπου παρατηρούνται κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών.