ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αμφισβητείται η στροφή της Ελλάδας σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επενδύει δισεκατομμύρια σε νέες υποδομές φυσικού αερίου, αλλά η απόδοσή τους είναι αμφίβολη, καθώς επιταχύνονται οι διεθνείς διεργασίες για την κατάργηση και αυτού του ορυκτού καυσίμου.

Σε λάθος δρόμο κινείται η πολιτική της κυβέρνησης με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ορυκτό καύσιμο με περιορισμένο μέλλον, τονίζουν κορυφαία στελέχη από τον χώρο της ενέργειας.

Στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας κυριαρχούν νέοι αγωγοί φυσικού αερίου, όπως ο EastMed, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, και ο IGB, που θα συνδέει τη χώρα μας με την Βουλγαρία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την πλήρη κατάργηση της χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς εντείνονται τα μέτρα κατά τις κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- θεωρείται ότι το φυσικό αέριο είναι η λύση για την μετάβαση της οικονομίας από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εγχείρημα που απαιτεί χρόνο. Το φυσικό αέριο είναι πιο «καθαρό» από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης και το πετρέλαιο.

Εκτιμάται ότι μονάδες που βασίζονται σε φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουν μια άμεση, αξιόπιστη λύση, παράγοντας την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργειας για την κάλυψη των απωλειών που θα προκαλέσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Επιπλέον η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα συναντά πρόσθετα εμπόδια εξαιτίας της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών που συχνά εμφανίζουν μια ιδιαίτερα αρνητική στάση σε έργα όπως τα αιολικά πάρκα.

Ωστόσο το 2019 προχώρησαν σημαντικές πρωτοβουλίες διεθνώς για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, τάση που φαίνεται να ενισχύεται.

Στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ειδικοί από το χώρο επισήμαναν σε δηλώσεις τους στο Business Daily, ότι η Ελλάδα επενδύει σε δίκτυα φυσικού αερίου με σχετικά λίγα χρόνια ζωής, ενώ θα έπρεπε αντ' αυτού να προωθεί άμεσα περισσότερα έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όλος αυτός ο θόρυβος -και ενθουσιασμός- που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα για τους αγωγούς φυσικού αερίου», τονίζει ανώτερο στέλεχος από ενεργειακό όμιλο του εξωτερικού.

«Ποιο θα είναι το μέλλον των αγωγών μετά από 10 ή 20 χρόνια; Μετά θα πληρώνετε για περιουσιακά στοιχεία που δεν θα είναι πια και τόσο χρήσιμα», επισημαίνει ο ίδιος.

Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες παγκοσμίως για τη διάσωση του περιβάλλοντος, στην Νέα Υόρκη πέρυσι απαγορεύθηκαν τα νέα έργα υποδομής για φυσικό αέριο από τις αρχές, ενώ στην Καλιφόρνια δεν επιτρέπονται οι συσκευές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στις νεόδμητες κατοικίες. Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα αποφάσισε το Νοέμβρη να καταργηθούν οι νέες χρηματοδοτήσεις έργων, που μεταφέρουν ενέργεια από οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο, από το 2022.

Στο συνέδριο, ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου REN 21 και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗΑρθούρος Ζερβός, τονίζει και αυτός με την σειρά του ότι η λύση είναι να στραφεί η Ελλάδα προς την πράσινη ενέργεια, και «όχι να φύγει από τον λιγνίτη και να πάει στο φυσικό αέριο».

Το φυσικό αέριο, επίσης, εκθέτει την χώρα σε πιθανές γεωστρατηγικές εντάσεις στην περιοχή, με χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Ζερβός στο πάνελ που συμμετείχε.

Σημειώνεται, ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου μπορούν να μετατραπούν σε δίκτυα που μεταφέρουν αέρια από ΑΠΕ, όπως το υδρογόνο. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν επεμβάσεις στο δίκτυο, και η επιτυχία της μετατροπής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ενισχύεται η ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της έναρξη λειτουργείας του αγωγού IGB και την κατασκευή των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «όπλο» τις ΑΠΕ η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου 15%

Σύμφωνα με έκθεση του Green Tank, η μείωση της κατανάλωσης αερίου στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα σε σχέση με τα περσινά αυξημένα επίπεδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φυσικό αέριο οδηγεί την «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια. Φόβοι για τον χειμώνα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται με κίνδυνο να φθάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 λόγω και των καιρικών συνθηκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα σε θέση - κλειδί της ενεργειακής «σκακιέρας»

Το φυσικό αέριο θα γίνει καύσιμο - «γέφυρα» ενόψει της μετάβασης της Ευρώπης στην «καθαρή» ενέργεια ως το 2050. Η θέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο και η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων δημιουργούν ευκαιρίες για τη χώρα.