ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
Φωτο: Shutterstock

Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ και «φρενάρουν» τις επενδύσεις

Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν σε έρευνα της Eurobank ότι είχαν αύξηση πάνω από 10% στο κόστος λειτουργίας. Το 55% των επιχειρήσεων λένε ότι δεν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Σημαντικά αυξημένο, σε ποσοστό που ξεπερνά το 10% είναι το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, όπως δείχνει έκθεση του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας το 47% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους λειτουργίας τους ξεπέρασε το 10%, με τους κλάδους που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση να είναι αυτοί των κατασκευών, μεταποίησης και χονδρικού εμπορίου. 

Ο πληθωρισμός επηρέασε αρνητικά και τις πωλήσεις για το 55% των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 33% δηλώνει ότι κατόρθωσε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου και να μην προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του τελικού της προϊόντος. Όσον αφορά την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν μεγαλύτερο από 10% για το 34% των επιχειρήσεων, με μεγαλύτερη επίπτωση στα Ξενοδοχεία και τη Μεταποίηση. 

Αυτές οι πιέσεις αναστέλλουν και τη διάθεση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις, με το 55% να δηλώνει ότι δεν θα το πράξει. Το 47% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επένδυση την τελευταία διετία για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους και παρά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη. 

Αυτό το γεγονός, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, είναι ενδεικτικό του επενδυτικού κενού στην ελληνική οικονομία. Εξίσου σημαντικό, υπάρχει μία συσχέτιση του μεγέθους της επιχείρησης με την ετοιμότητα διεξαγωγής επενδύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της έρευνας επενδύουν περισσότερο, καθώς αξιοποιούν οικονομίες κλίμακος μέσω βελτιστοποίησης διαδικασιών παραγωγής. Επιπλέον, δύνανται να διαπραγματευθούν από καλύτερη θέση με τους προμηθευτές τους αλλά ακόμα και να μετακυλήσουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι μικρές επιχειρήσεις, το αυξημένο κόστος στον τελικό  καταναλωτή. 

«Φρενάρει» τις επενδύσεις η αύξηση του κόστους λειτουργίας 

 

Οι μικρότερες επιχειρήσεις παρουσιάζονται πιο εσωστρεφείς κι επενδύουν λιγότερο. Ωστόσο, περίπου οι μισές επιχειρήσεις είναι ενήμερες για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται μέσω των διαφόρων θεσμών (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Εξοικονομώ-Επιχειρώ) και, σε μεγάλο ποσοστό, δηλώνουν ότι θα κάνουν αίτηση για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενδεικτικό ότι τα αντιλαμβάνονται ως εργαλεία ρευστότητας και λιγότερο ως αναπτυξιακά εργαλεία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διαχειρίζονται την αύξηση του κόστους αλλά δεν έχουν κάποιο πλάνο εξόδου από τον κύκλο της ακρίβειας. Στον αντίποδα, το 29% των επιχειρήσεων απάντησε ότι σχεδιάζει να προβεί σε επέκταση σε νέες αγορές και κανάλια πώλησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της αύξησης του κό-στους α΄ υλών κι ένα 14% προσανατολίζεται σε επενδύσεις με σκοπό τη μείωση του κόστους  α΄ υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αυξηθεί. 

«Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν, πράγμα λογικό δεδομένου ότι οι μισές από τις ερωτώμενες επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επένδυση τα δυο τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό τους, κάτι που ενδεχομένως να λειτουργούσε ως ανάχωμα στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους. Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη όλοι οι φορείς να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια ενημέρωσης των επιχειρήσεων για όλες τις δράσεις – που είναι πολλές και σύνθετες μερικές φορές – ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι προσβασιμότητας, είτε σε προγράμματα επιχορηγήσεων είτε σε προγράμματα χαμηλότοκου δανεισμού, και να ενισχυθεί η επενδυτική προσπάθεια των επιχειρήσεων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.  

Όσον αφορά στο προφίλ των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πρόκειται για πελάτες της τράπεζας που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Χονδρικού και Λιανικού εμπορίου, Υπηρεσιών, Μεταποίησης, Κατασκευών, Ξενοδοχείων και Αναψυχής (Hotel & Leisure) και Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), ενώ ο κύκλος εργασιών τους είναι έως 5 εκατ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα ο 2ος μικρότερος πληθωρισμός: Τι προστάτευσε την οικονομία

Σε βάθος τετραετίας, η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού ήταν η δεύτερη μικρότερη στην ευρωζώνη, επισημαίνει η Eurobank. Χαμηλή αξιοποίηση του δυναμικού και υψηλή ανεργία βοήθησαν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα από την Ευρώπη θα τρέξει και το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 2023. Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης ο πληθωρισμός αλλά «φρενάρει» και η οικονομική ανάπτυξη

Τα συμπεράσματα της Eurobank από τις τελευταίες δημοσιεύσεις οικονομικών δεικτών. Η πτώση τιμών ενέργειας ρίχνει τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί, όπως φαίνεται από τους δείκτες οικονομικής συγκυρίας και κλίματος.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο 2022 δείχνει ο τζίρος των επιχειρήσεων

Η πολύ μεγάλη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2022 κατά 49,8% από 44,6% το δεύτερο τρίμηνο 2022 (μέσος όρος 3 μηνών) αποτελεί μια θετική ένδειξη για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου 2022, σημειώνει η Eurobank.
eurozone-rise-on-inflation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χτύπησαν» την εμπιστοσύνη καταναλωτή οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών

Σε χαμηλό 20 τριμήνων έπεσε το τρίτο τρίμηνο του 2022 η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας «βλέπει« η Eurobank.