ΓΔ: 1702.82 0.09% Τζίρος: 213.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κυνήγι μεγάλων οφειλετών της εφορίας από δύο νέα Εισπρακτικά Κέντρα

Το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας σε λειτουργία τη Δευτέρα, ενώ τον Ιανουάριο θα πιάσει δουλειά το Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο στόχαστρο όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Στην ενίσχυση του μηχανισμού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία ύψους 105 δισ. ευρώ προχωρά η ΑΑΔΕ, ρίχνοντας στη μάχη δύο νέα Εισπρακτικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα επιδοθούν στο κυνηγητό των οφειλετών και με βάση το οικονομικό τους προφίλ και με βάση το ύψος της οφειλής θα ενεργοποιούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την ερχόμενη Δευτέρα και τον Ιανουάριο του 2024 θα πιάσει δουλειά το Εισπρακτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο θα μπουν οι οφειλέτες με «κόκκινα» χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και οι οποίοι αποτελούν το 0,2% του συνόλου.    

Τα κέντρα που θα είναι εξοπλισμένα με το «Eispraxis» θα καταγράφουν το προφίλ του κάθε οφειλέτη μέσω της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης θα παρακολουθούν και τους άλλους εμπλεκόμενους με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων εισπρακτικών κέντρων είναι:  

  • Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών» .
  • Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
  • Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που  αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
  • Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».

Επισημαίνεται ότι «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.α. )    

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται στα 105 δισ. ευρώ και μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δις. ευρώ έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης. Οι οφειλές από πρόστιμα κινούνται στα 34,1 δις. ευρώ από τα οποία τα 14 δις. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Όσον αφορά στη πηγή προέλευσης το 28,1% προέρχεται από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% από άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και το 2,7% από λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο... κυνήγι οφειλετών της εφορίας για παλαιά χρέη

Οφειλές θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης» και να παγώνουν ακόμη και όταν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία. Το ίδιο θα γίνεται και με χρέη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση πάνω από 10 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο σχέδιο για ρυθμίσεις χρεών θα εξεταστεί μετά τις εκλογές

Αλλαγές σε προϋποθέσεις και «κόφτες» που έχουν δυσκολέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρατούν χαμηλά τη συμμετοχή στις νέες ρυθμίσεις έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση για τα χρέη στην εφορία ζητά η αγορά, άκαρπες οι δύο νέες ρυθμίσεις

«Κόβονται» λόγω αυστηρών προϋποθέσεων οι περισσότερες αιτήσεις που υποβάλλουν μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες για υπαγωγή στις δύο νέες ρυθμίσεις των 36 - 72 δόσεων και για την αναβίωση παλαιών προγραμμάτων 120 δόσεων.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι 455 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν τον Νοέμβριο

Αυξημένοι κατά 98.110 είναι τον Νοέμβριο του 2022 οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Από τους οφειλέτες, 2.045.763 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.406.550 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.