ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, FPA, VAT
Φωτο: Shutterstock

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.

Οι ταμειακές αντοχές θα κρίνουν τη παράταση ή μη του μειωμένου ΦΠΑ για το νέο έτος, λόγω του υψηλού κόστους του μέτρου που ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ και των έντονων πιέσεων στα κρατικά ταμεία από τις αυξημένες τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ δαπάνες για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες στο Θεσσαλία.      

Η ισχύς των μειωμένων συντελεστών 13% και 6% ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2024 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι ο «ρυθμιστής» για τη τύχη των έκτακτων μέτρων στήριξης είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, που θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από το 2%, εάν δεν αλλάξει κάτι με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

Πάντως η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα αναχώματα στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά καθώς φρενάρει τις αυξήσεις τιμών στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων, στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Επισημαίνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 και ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (συντελεστής 13%).
  • Τουριστικό πακέτο:  Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή.
  • Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων (συντελεστής 13%).
  • Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα (συντελεστής 6%).
  • Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού (συντελεστής13%).
  • Υγεία: Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» στις ενεργειακές επιδοτήσεις για να εξοικονομηθούν 1,9 δισ.

Τι κόβεται το 2024 από τις επιδοτήσεις για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Γενική συμπίεση δαπανών για να επιτευχθεί πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει 2 δισ. τα επόμενα χρόνια με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώθηκαν στην ώρα τους το 85% των οφειλόμενων φόρων τον Απρίλιο

Εκστρατεία της ΑΑΔΕ για μεγαλύτερες εισπράξεις και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 80.000 κλήσεις τηλεφωνικής ενημέρωσης για οφειλές και 70.000 ελέγχους για λαθρεμπόριο καυσίμων και αλκοόλ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ετών

Οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» αυξημένο ακατάσχετο βάσει ρύθμισης του 2019 που ενεργοποιείται τώρα. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου, πώς θα γίνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών.