ΓΔ: 1476.12 -0.54% Τζίρος: 86.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

UniCredit: Αναβαθμίζει στο 2,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2023

Σημαντικά τα οφέλη από την αναβάθμιση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ευρύτερη οικονομία, τονίζει η ιταλική τράπεζα.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 κατά 0,6% προχωρά η UniCredit, αναμένοντας, πλέον, ότι ο ρυθμός θα φθάσει στο 2,4%, προχωρώντας, παράλληλα, σε μικρή υποβάθμιση της πρόβλεψης για το 2024 με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 1,4% έναντι 1,5% που ανέμενε πριν. 

Αιτία της αναβάθμισης για το 2023, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ιταλικής τράπεζας, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του έτους. 

Οι αναλυτές της UniCredit υπογραμμίζουν ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται το φθινόπωρο, καθώς η ώθηση από την τουριστική περίοδο εξασθενεί, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία επιταχύνεται και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επιβαρύνει τις βιομηχανικές παραγγελίες. 

Ενίσχυση μεταποίησης και τουρισμού

 

Αυτό αντικατοπτρίζει τις ενδείξεις από τις τελευταίες οικονομικές έρευνες, οι οποίες υποδηλώνουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη έως τον Αύγουστο, με κινητήρια δύναμη την ισχυρή δυναμική των υπηρεσιών και την ανθεκτική μεταποιητική δραστηριότητα. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2008, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση την περίοδο Ιουλίου -Αυγούστου αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα πάνω από αυτόν του δεύτερου τριμήνου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει επίσης υποστηρικτική για τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ιδίως στις μη οικιστικές κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων. Η ώθηση αυτή θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. 

Οι πορεία του ΑΕΠ

 

Οι καθαρές εξαγωγές θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, ο οποίος πλησίασε τα επίπεδα του 2019 τον Ιούνιο. Μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης του εισοδήματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την παράταση των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να μετριάσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και των υψηλότερων επιτοκίων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. 

Τα οφέλη της αναβάθμισης 

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από τότε που η Αθήνα ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους ομολόγους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν και η αντίδραση της αγοράς στην κίνηση της DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονική (τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σε επίπεδα IG), η αναβάθμιση αποτελεί καλή είδηση για τη χώρα για διάφορους λόγους. 

  • Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χονδρική χρηματοδότηση λόγω της διεύρυνσης της βάσης των εξασφαλίσεων.
  • Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή τους στους δείκτες IG, η οποία τυπικά απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή τους S&P, Moody's ή Fitch.

Εκτιμάται ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς η Fitch και η S&P έχουν προγραμματίσει επικαιροποίηση της αξιολόγησης της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ