ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

"Όχι" σε αύξηση συντάξεων δικαστών λέει το υπουργείο Οικονομικών

Η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ασκήσει προσφυγή, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν θα αυξηθούν οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών με βάση νέα απόφαση που εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν αφορούν μόνο όσους δικαστικούς λειτουργούς είχαν καταθέσει προσφυγή. 

Ειδικότερα, αναφέρουν: «Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά πλειοψηφία (28-3) έκρινε ότι οι περικοπείσες συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Στο Ε.Σ. είχε προσφύγει πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας, μετά την υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία είχε δικαιωθεί ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν (απόφαση 1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του κ. Αγγελάρα, διότι όφειλε η Διοίκηση - Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Σύμφωνα με το ΕΣ εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Με βάση την απόφαση, οι συντάξεις πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δηλαδή προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Επίσης, το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά συνέπεια οι συντάξεις των πρώην δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί και το Μισθοδικείο.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Τέλος, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνεται και πότε ως τα Χριστούγεννα σε επιδόματα και συντάξεις

Όπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μια νέα «κάβα» ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ μπορεί να υπάρξει τους πρώτους μήνες του 2023, η οποία και θα ενισχύσει τη μάχη κατά της ακρίβειας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Αυξήσεις 7,5% σε συντάξεις και 3η αύξηση κατώτατου μισθού

«Οι αυξήσεις συντάξεων πάνε σε 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Πήραν πάνω από 900 εκατ. συνολικά μέσα στη χρονιά», όπως διευκρίνισε.
syntaxiouxoi-poreia-propylaia-Maximou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων

Θα κατατεθεί άμεσα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικές συντάξεις και δεν τις είχαν δηλώσει στην εφορία.