ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στον εισαγγελέα 232 πλούσιοι για φοροδιαφυγή άνω των 100.000 ευρώ

Αποδίδουν καρπούς οι έλεγχοι σε φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο από τα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα. Ολοκληρώθηκαν φέτος 4.748 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 270 εκατ.

Σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής από φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο, οι οποίοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα, έχουν αναδείξει οι έλεγχοι από τα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ). Ήδη, 232 περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 100.000 σε φόρους εισοδήματος ή άνω των 50.000 ευρώ σε ΦΠΑ έχουν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές με μηνυτήριες αναφορές της ΑΑΔΕ.

Στην παρούσα φάση, περισσότεροι από 22.450 έλεγχοι σε φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ΕΛΚΕ. Την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουλίου εκδόθηκαν 7.731 εντολές ελέγχου και ολοκληρώθηκαν 4.748 έλεγχοι, ενώ έχουν καταλογισθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι περισσότεροι (73,2%) αφορούν «νέες» υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις που αναφέρονται στην τελευταία τριετία - πενταετία. Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από αυτές τις υποθέσεις, ενώ οι παλαιές και κυρίως όσες έχουν διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια συνήθως δεν έχουν αποτελέσματα.

Συνολικά, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 276,37 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, 179,67 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε φόρους που επιβλήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 96,73 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από βεβαιωθέντα πρόστιμα.

Στη διάρκεια του επταμήνου, ολοκληρώθηκαν 364 έλεγχοι που αφορούσαν υποθέσεις ακίνητης και κινητής περιουσίας. Πρόκειται για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων ή χρηματικών ποσών. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 1,13 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα κριτήρια για έλεγχο από τα ΕΛΚΕ

Στο επίκεντρο των ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο βρίσκεται η διαπίστωση της συμμόρφωσής τους στη φορολογική νομοθεσία και ο εντοπισμός εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

Για να ελεγχθούν από τα ΕΛΚΕ οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρούν έστω και ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας (του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού), όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1.1.2015 και μετά, τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Έχουν αποστείλει στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή των εμβασμάτων.
  • Εμπλέκονται σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο - σοκ από την Εφορία για κρυφές τραπεζικές καταθέσεις

Σε υπόθεση - κλειδί που κρίθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών βρέθηκαν σε φορολογούμενο αδικαιολόγητες καταθέσεις 6,33 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά... δημεύτηκαν, καθώς επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 6,28 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία και από ξένες τράπεζες θα παίρνει η ΑΑΔΕ για φορολογικό έλεγχο

Οι 73+17 παρεμβάσεις που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024. Εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων και υλοποίηση εμβληματικών έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα της Εφορίας σε όσους δέχονται την παράβαση

Όσο πιο γρήγορα ομολογεί ο φορολογούμενος την παράβασή του και παραιτείται από δικαιώματα προσφυγής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή προστίμου, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλιτώνουν την κατάσχεση λογαριασμών με «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες

Πώς παρακάμπτουν πολλοί οφειλέτες τις κατασχέσεις λογαριασμών, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση από κάρτες. «Πονοκέφαλος» για το υπ. Οικονομικών η αλλαγή της νομοθεσίας.