ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Power, CCTG, Fysiko Aerio
Φωτο: Shutterstock

Πλήρες μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας η ΡΑΑΕΥ

Η απόφαση της ERRA αναδεικνύει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση στη διασφάλιση μεταξύ άλλων του ενεργειακού συντονισμού μεταξύ των μελών της.

Πλήρες μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας (Energy Regulators Regional Association – ERRA) έγινε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης στην οποία είχε υποβάλει αίτημα υποψηφιότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τη ΡΑΑΕΥ εκπροσώπησαν ο Καθηγητής και Μέλος της Ολομέλειας, Κωνσταντίνος Τσιμάρας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Διεθνών Θεμάτων, Δρ. Γιώργος Λοΐζος.

Ο κ. Τσιμάρας χαιρέτισε την απόφαση της ERRA αναδεικνύοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση στη διασφάλιση της περιφερειακής κανονιστικής συνεργασίας, στην ανταλλαγή των βέλτιστων ρυθμιστικών πρακτικών και στον ενεργειακό συντονισμό μεταξύ των μελών της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζος παρουσίασε το νέο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις μονάδες αποθήκευσης, τον εγκεκριμένο από την ΕΕ μηχανισμό στήριξης των μονάδων αυτών (State Aid SA 64736) και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες Αποθήκευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Σημειώνεται πως η ERRA ιδρύθηκε το 2000 από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, της Ουγγαρίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής ρυθμιστικής πολιτικής. Μέλη της είναι 47 Ρυθμιστικοί Οργανισμοί από 43 χώρες και πέντε ηπείρους.

Η συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ στην ERRA συνιστά σημαντική εξέλιξη καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν διηπειρωτικό συνδετικό κρίκο, την ώρα που, παγκοσμίως, οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες λαμβάνουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό ενεργειακών διαδρομών για τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από επαγγελματίες για την επιστροφή επιδοτήσεων ρεύματος

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι λογαριασμοί για την επιστροφή των επιδοτήσεων ρεύματος που έχουν εκδώσει οι πάροχοι θέτουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε κίνδυνο.
businessdaily-DEI-Ananeosimes-APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στη χώρα μας

Η φετινή επίδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 2023, όταν οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 58,8% της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δεκάδες μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Δυναμικά τιμολόγια για χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος

Στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής, όπως ανέφερε η υφυπουργός, περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας όπου έχει τεθεί στόχος για μονάδες ισχύος 5,4 μεγαβάτ ως το 2030.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 110 εκατ. στην αιολική ενέργεια κατά το α' εξάμηνο του 2024

Η ισχύς των αιολικών πάρκων, όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ, που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 έφθασε στα 5.326 μεγαβάτ, καθώς στο Α' εξάμηνο του 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες.