Φωτο: Shutterstock

Ποια «ξεχασμένα» ακίνητα της Αθήνας θα πάρουν ζωή ως ξενοδοχεία

«Βροχή» οι διαγωνισμοί από ασφαλιστικά Ταμεία και ιδρύματα για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, όπως το κτήριο της Σταδίου, όπου στεγαζόταν η αλυσίδα Fokas.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην αναγέννηση και αναβάθμιση, με την συνδρομή και πρωτοβουλιών της νέας δημοτικής αρχής, μιας σειράς εγκαταλελειμμένων συνοικιών, όπως π.χ. πέριξ της Πλ. Ομονοίας, ή στην Πλατεία Βικτωρίας, ή ακόμα και στην Πλατεία Θεάτρου.

«Κινητήριος μοχλός» αποδεικνύονται τα ακίνητα των ασφαλιστικών φορέων, τα οποία προσφέρονται μέσω διαγωνισμών, σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η άνοδος του τουρισμού και η ανάδειξη της Αθήνας ως σημαντικού προορισμού, σε συνδυασμό και με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, προσφέρει μια αξιοσημείωτη οικονομική «ανάσα» σε ασφαλιστικά ταμεία και φορείς, όπως ιδρύματα, προκειμένου να αξιοποιήσουν την σημαντική ακίνητη περιουσία τους και να εξασφαλίσουν έσοδα για σειρά ετών.

Η νέα «σοδειά» ξενοδοχείων αναμένεται να τροφοδοτηθεί και αυτή από ακίνητα των ταμείων. Για παράδειγμα, πριν από μια εβδομάδα, το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου που διαθέτει στην οδό Σταδίου 41 και στο οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσε πολυκατάστημα της εμπορικής αλυσίδας Fokas.

Απόπειρες για την πώληση ή τη μίσθωση του ακινήτου είχαν γίνει και πριν λίγα χρόνια, χωρίς όμως θετική κατάληξη, ένεκα της οικονομικής κρίσης και του περιορισμένου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο για το ακίνητο των 8.450 τ.μ. έχει οριστεί σε 45.000 ευρώ, με την ελάχιστη διάρκεια του συμβολαίου να ανέρχεται σε 15 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 20 έτη συνολικά. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο, εμπορικό κατάστημα ή γραφεία.

Η κομβική θέση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο σταθμούς ΜΕΤΡΟ (Ομόνοια και Πανεπιστήμιο), καθιστά την χρήση του ξενοδοχείου ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Οι προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα μέτρα παρακάτω στον αριθμό 65 της οδού Σταδίου ξεκινά αυτήν την περίοδο η ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου από την Dimand Real Estate. Η τελευταία πλειοδότησε σε ανάλογο διαγωνισμό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) για την πολυετή μίσθωση του ακινήτου και τις επόμενες ημέρες ξεκινά επένδυση 18 εκατ. ευρώ για την διαμόρφωση του κτιρίου σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Ένα ακόμα κτίριο στην οδό Σταδίου, επίσης του ΕΤΕΑΕΠ, προορίζεται για ξενοδοχείο. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 3.105 τ.μ. στον αριθμό 58 της οδού, αποτελούμενο από τρεις ορόφους. Οι προσφορές θα αφορούν την μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου για περίοδο 30 ετών και με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα τα 15.000 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι η 6η Φεβρουαρίου.

Διαγωνισμός για χρήση ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων έχει προκηρυχθεί και για ακίνητο του ΕΦΚΑ (πρώην ΝΑΤ) στην οδό Ζαλοκώστα 7. Παράλληλα, ο ανάδοχος καλείται να αναλάβει και την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου, ελάχιστου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 17.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται εκτός από το ίδιο το ακίνητο και το προτιμησιακό δικαίωμα για την τυχόν μελλοντική μίσθωση του παρακείμενου οικοπέδου επί της οδού Κριεζώτου 8-10.

Εν τω μεταξύ, στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, προωθείται η αναβίωση του Μεγάρου Αλμυράντη, ένα κτίριο που παραμένει κενό από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Σήμερα, το ακίνητο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ως κληροδότημα της οικογένειας Αλμυράντη. Έχει εκμισθωθεί για τα επόμενα 25 χρόνια από τις αρχές του 2017 σε ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι πρόσφατα εξασφάλισαν την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του ακινήτου και την μετατροπή του σε ένα μικρό boutique ξενοδοχείο, τεσσάρων αστέρων και 12 δωματίων.

Λίγα μέτρα παρακάτω στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, σε ακίνητο του ΜΤΣ, το οποίο μισθώνεται από την Intracom Holdings, ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο επένδυση 7 εκατ. ευρώ για την λειτουργία του Athens Town House, ενός ακόμα boutique ξενοδοχείου, 45 δωματίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει ζωντανό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία

Η πανδημία οδηγεί σε προσωρινή αναστολή των σχεδίων για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτος διαγωνισμός για αξιοποίηση Ξενία, έρχονται άλλοι τέσσερις

Δημοσιεύθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κομοτηνής, έρχονται άλλοι τέσσερις το επόμενο διάστημα. Ποια τουριστικά ακίνητα έχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης η ΕΤΑΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.