ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εγκαταλείπει την Ιταλία η Prodea και «ποντάρει» σε ελληνικά ξενοδοχεία

Στη μείωση των 26 ιταλικών ακινήτων που κατέχει προσανατολίζεται η Prodea, καθώς στρέφεται στον χώρο της φιλοξενίας και ήδη έχει προχωρήσει σε δύο μεγάλες επενδύσεις στις Κυκλάδες.

Στην απόσυρση από την ιταλική αγορά προχωράει η Prodea, καθώς η δυναμική πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο την εταιρεία που στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο της φιλοξενίας.

Στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο, η Prodea ανακοίνωσε τους στρατηγικούς της στόχους με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της με πράσινα γραφεία. Την ίδια στιγμή, η Prodea, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, στοχεύει στη μείωση των ώριμων και non-core περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα ιταλικά ακίνητα στην κατοχή της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η Prodea έχει στην κατοχή της 324 ακίνητα. Στην Ιταλία κατέχει 26 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ρώμη, με αξία που φθάνει τα 410 εκατ ευρώ. Την τελευταία επένδυση στη γειτονική χώρα την έκανε τον Αύγουστο πέρυσι, αγοράζοντας ένα ξενοδοχείο στην Κορτίνα για 49 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Prodea συμπεριλαμβάνει, επίσης, και 24 ακίνητα στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, η φιλοξενία αποτελεί ισχυρό μαγνήτη για τις ΑΕΕΑΠ της χώρας, καθώς η πορεία του τουρισμού εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετική τα επόμενα χρόνια. Αν και τα ξενοδοχεία έχουν προσελκύσει μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κάποια φάση ολοκλήρωσης αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνουν πως προστέθηκαν στο ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό σχεδόν 200 νέα 5άστερα ξενοδοχεία για την περίοδο 2018-2022.

Στην Prodea τα ακίνητα στην φιλοξενία αποτελούν μόλις το 11% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αλλά το ποσοστό βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τον Ιανουάριο, η εισηγμένη προχώρησε στη δεύτερη επένδυσή της στις Κυκλάδες, αποκτώντας το 49% του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites, μιας πολυτελούς μονάδας πέντε αστέρων στη Μήλο, σε συνεργασία με την Invel. Παράλληλα σχεδιάζεται επέκταση της μονάδας, καθώς στις υφιστάμενες 30 σουίτες αναμένεται να προστεθούν άλλες 100.

Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει προχωρήσει σε μια ακόμη κίνηση στις Κυκλάδες, μέσω της εξαγοράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Porto Paros στην Πάρο όπου δρομολογείται συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κερδών

Για τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, η Prodea παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 86,7 εκατ. ευρώ έναντι 73,5 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022 (αύξηση 18%).

Η αύξηση αυτή έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία με στόχο τη βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τις αρχές της αειφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα λειτουργικά κέρδη, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων καθώς και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο 2023 σε 58,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 45,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022 (αύξηση 28,4%).

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 59,7 εκατ ευρώ. το πρώτο εξάμηνο 2023 έναντι 45 ευρώ εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2022 (αύξηση 32,7%).

Η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση την 30 Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 2.82 δισ. ευρώ. έναντι 2.80 δισ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η Εσωτερική Αξία (NAV) του ομίλου την 30 Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 1.49 εκατ ευρώ. ή 5,84 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1.4 εκατ. ευρώ και 5,77 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουντώνουν οι προσδοκίες για νέα deals από τις εταιρείες ακινήτων

Η συμφωνία Briq Properties - ICI δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Όλες οι ΑΕΕΑΠ της αγοράς, με μόνη εξαίρεση την Prodea, έχουν χαρτοφυλάκια με αξία που δεν ξεπερνά το όριο των 500 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πωλητήριο σε έξι τουριστικά ακίνητα μέσα στο α' τρίμηνο του 2022

Ιαματικές πηγές Αιδηψού, Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη, μαρίνα Πύλου, μαρίνα Λευκίμμης, Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Ιαματική πηγή Καμένων Βούρλων παίρνουν σειρά για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.