ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το ακριβό γάλα και πώς φτάνει η φέτα στην Ευρώπη να πωλείται 20 ευρώ

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες περιόρισαν τις κινήσεις μείωσης των τιμών παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος. Διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές εξαγωγής της φέτας.

Την προσεχή άνοιξη, του 2024, θα γνωρίζει η αγορά το κενό που έχει προκληθεί στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων και κυρίως της φέτας, μετά από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις καταστροφές στο ζωικό πληθυσμό. Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD έλεγαν πως στην παρούσα φάση τα αποθέματα των μεγάλων τυροκομικών επιχειρήσεων που είχαν συγκεντρωθεί πριν από τις καταστροφές, «έσωσαν την αγορά».

Και πλέον δεν είναι πολλά. Οι ποσότητες είναι πια περιορισμένες. Παράλληλα οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία συνέβησαν όταν η νέα παραγωγή φέτας είχε ήδη ξεκινήσει. Και στη νέα γαλακτοκομική περίοδο που θα ανοίξει την επόμενη άνοιξη, Μάρτιο ή Απρίλιο, θα φανούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα χρειαστούν ένα, ίσως και δύο χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο και να βρεθεί σε παραγωγική περίοδο. Ως εκ τούτου τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφών θα τις διαπιστώσει η αγορά τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο τα όσα προκάλεσε ο Daniel περιόρισαν και τις κινήσεις μείωσης των τιμών παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος και ιδιαίτερα του πρόβειου. Σήμερα η μέση τιμή παραγωγού είναι περίπου 1,60 ευρώ το κιλό, διατηρείται δηλαδή σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει ως και τα 1,70 ευρώ το κιλό και αυτό εξαρτάται από την οικονομική του δυνατότητα της τυροκομικής επιχείρησης και τους όρους πληρωμής του κτηνοτρόφου.

Πηγές της αγοράς, παρά το γεγονός ότι την επόμενη άνοιξη θα φανούν οι συνέπειες των απωλειών σε ζωικό πληθυσμό, ωστόσο θεωρούν πως θα υπάρξει προσπάθεια – επιτυχής υποστηρίζουν – μείωσης των τιμών παραγωγού. Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί των τυροκομικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μεγάλων, είναι η εμφανής κόπωση των εξαγωγών της φέτας. Θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό «μπραντεφέρ» μεταξύ κτηνοτρόφων και τυροκομικών επιχειρήσεων!  

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, πλέον η πτώση των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος στη Βόρεια Ευρώπη είναι ισχυρή – έχει φτάσει στα 43 λεπτά το κιλό, όταν στο απόγειο του ήταν στα 62 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή του «λευκού τυριού» βασικού ανταγωνιστικού προϊόντος της φέτας έχει γίνει φθηνότερη και ήδη η ύφεση «χτυπά την πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η καταναλωτική κόπωση έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές φέτας. Όπως έλεγε πηγή της αγοράς, η τιμή εξαγωγής ex factory είναι 7,5 ευρώ το κιλό και η ο Ευρωπαίος καταναλωτής, ανάλογα με τη χώρα το κατάστημα και την συσκευασία, την αγορά από 12 ως και 20 ευρώ το κιλό!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση τζίρου 23% για την ΕΒΟΛ το 2023, «πονοκέφαλος» η αύξηση κόστους

Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγοράζουν λιγότερο γάλα οι Έλληνες: Κόπωση από τις υψηλές τιμές

Μείωση όγκου πωλήσεων έως 1,7% καταγράφηκε το 2023 στις επιμέρους κατηγορίες γάλακτος. Οι κατηγορίες γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος είχαν αύξηση του όγκου των πωλήσεων με μικρότερες ανατιμήσεις.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.