ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Marinakis-Pavlos
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Π. Μαρινάκης: 20.000 έλεγχοι, στα 9 εκατ. τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι το 2019 η χώρα δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό κατά της αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Χρέος της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ υπογράμμισε πως μέσα στο 2023 υπήρξαν 20.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ Μαρινάκης, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, τόνισε ότι «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλη η Ευρώπη».

Όπως επισήμανε, «έχουμε κι εμείς, όπως και όλη η Ευρώπη, το ίδιο πρόβλημα και έχουμε χρέος να το αντιμετωπίσουμε. Πώς το αντιμετωπίζουμε, λοιπόν - και εδώ απαντώ και για το προϊόν, το όποιο προϊόν είναι πιο ακριβό. Είναι τρεις οι πυλώνες της πολιτικής. Δεν θα ανακαλύψει κανείς τον τροχό. Αν τον ανακαλύψει και λύσει την ακρίβεια με ένα πάτημα ενός κουμπιού, θα μας το πει κι εμάς και σε όλη την Ευρώπη και θα το λύσει. Τρεις είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης: Πρώτος είναι, αυξήσεις εισοδημάτων, μόνιμες παρεμβάσεις. Έχουμε νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, αυξάνουμε μισθούς σε δημοσίους υπαλλήλους, αυξάνουμε το αφορολόγητο, αυξάνουμε τις συντάξεις. Για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας καταγράφει, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,5%. Οκτώ τοις εκατό ήταν πέρυσι. Δεν είναι αμελητέο, δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα. Δεύτερος πυλώνας: Στοχευμένες παρεμβάσεις. Από το περίσσευμα της ανάπτυξης και όχι από το να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, έτσι; Τα λεφτά που δίνουμε τώρα 350 εκατομμύρια και όλα τα υπόλοιπα. Αύξηση εγγυημένου εισοδήματος, «Καλάθι του Νοικοκυριού», σταθερά μειωμένη τιμή. Τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Πάμε, λοιπόν. Οι έλεγχοι προστατεύουν».

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που αφορούν στο ελληνικό περιβάλλον της αγοράς, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «η χώρα μας μέχρι το 2019 δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό. Και να σας πω κάτι; Δεν γεννήθηκε η αισχροκέρδεια μαζί με την εισαγόμενη ακρίβεια. Προϋπήρχε. Και εικονικές εκπτώσεις … Είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα ακρίβεια, γι' αυτό τη λέμε εισαγόμενη ακρίβεια».

Ολοκληρώνοντας, αναφορικά με τους ελέγχους τόνισε ότι «μόνο το 2023, λοιπόν, έχουν γίνει πάνω από είκοσι χιλιάδες έλεγχοι. Πάνω από χίλιες εξακόσιες παραβάσεις, εννέα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Έχουν ήδη εξοφληθεί, βεβαιωθεί 5,3. Με βάση, λοιπόν, τη ζημία που προκάλεσαν, το όφελος δηλαδή που είχαν από την παραβατική συμπεριφορά, είτε από εικονικές εκπτώσεις είτε από παραβίαση του νόμου του πλαφόν, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο. Αν, δηλαδή, μια εταιρεία κερδίσει από μια παραβατική συμπεριφορά αισχροκέρδειας 200 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 400. Δεύτερον: Αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου έχει παρατηρηθεί ότι στα προϊόντα αυτά έχουμε πτώση τιμής μέχρι και 25%».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «906 κωδικοί είναι αυτή τη στιγμή στη νέα πρωτοβουλία, τουλάχιστον 5%, για τουλάχιστον έξι μήνες. Είναι μία μάχη η οποία έχει κάποια όπλα επιμέρους. Από μόνο του κανένα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι κοροϊδία. Όλα μαζί μειώνουν κατά πολύ και κάποιες φορές περισσότερο τις συνέπειες. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα, για να μειωθούν οι συνέπειες ενός πολύ μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο κατά της ακρίβειας

Με βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του 5% για τη δέσμευση μειωμένης τιμής, αναγνωρίζοντας πως παραμένει το πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παραθέτει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Απρίλιο ο ελληνικός πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει υποχωρήσει στο 11,2%, ενώ στην ευρωζώνη είναι στο 15,1% και στην ΕΕ στο 16,6%.