ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Απορρίφθηκε η προκαταρκτική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη

Μετά από 15 ώρες συνεδρίασης, απορρίφθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» στο πλαίσιο της διερεύνησης του δυστυχήματος για τα Τέμπη.

Απορρίφθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών & Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή αντίστοιχα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν, κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης. Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ως μόνη σκοπιμότητα έχουν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτή την πολιτική εκμετάλλευση στη μνήμη των θυμάτων αποκρούει σήμερα η ΝΔ. Αυτό είναι που καταψηφίζουμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τις προτάσεις των δύο κομμάτων για σύσταση προνακριτικής επιτροπής κατά τεσσάρων πρώην υπουργών.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως νομικά έωλες τις προτάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και επιδίωξε να καταρρίψει με νομικά επιχειρήματα τις ποινικές αιτιάσεις και για τους τέσσερις ελεγχόμενους - μεταξύ αυτών και για τον Χρήστο Σπίρτζη. Απέδωσε στην αντιπολίτευση σκοπιμότητα και δολιότητα με στόχο να δημιουργήσει σύγχυση.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ΝΔ δεν θέλει να διευρυνθεί η υπόθεση. Επισήμανε ότι η Βουλή καλείται με πρωτοβουλία της και με αξιολόγηση των στοιχείων, από τα οποία μπορεί να προκύπτουν ποινικές ευθύνες, να αποφασίσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Γι αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών βουλευτών και όχι απλώς να έρθει μια δικογραφία και να προχωρήσει αυτομάτως στην σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης τους καταλόγισε ότι δεν εξέτασαν καν αν έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις για τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Χρήστο Σπίρτζη.

«Φυσικά και δεν σας νοιάζει. Διότι έχετε μόνο ενδιαφέρον για την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι για την ποινική έκβαση» είπε και προσέθεσε ως απολύτως παράδοξο να προτείνεται ως ελεγχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ταυτοχρόνως οι ίδιοι που τον προτείνουν τον έχουν κρίνει εκ των προτέρων αθώο. «Αυτό όμως το κάνετε για πολιτικό συμψηφισμό. Γιατί θέλετε να βάλετε και λίγο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο» είπε.

«Προφανώς δεν σας νοιάζει, διότι αν σας ένοιαζε τότε δεν θα λέγατε να βάλουμε μέσα τον Χατζηδάκη, τον Χρυσοχοϊδη, να βάλουμε και τον Σπίρτζη που λέει το ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε βέβαια ότι δεν υπάρχει ποινικό αντικείμενο εδώ, διότι έχουν υποπέσει στην παραγραφή οι υποθέσεις. Γιατί τους προτείνετε όμως αυτούς; Γιατί σας βολεύουν στον πολιτικό συμψηφισμό. Γιατί θέλετε να βάλετε και λίγο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο. Δεν πάει να ναι παραγεγραμμένα, δεν έχει σημασία. Εσάς γιατί σας βολεύει. Αυτή είναι η ποινική αξιολόγηση που κάνετε, που κατά τα άλλα δεν είναι για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης δήθεν όπως λέτε.

Εδώ λοιπόν βάλαμε κάλπη να ψηφίσουμε να πάει ο Σπίρτζης στην προκαταρκτική ως κατηγορούμενος και αυτοί που τον προτείνουν λένε ότι δεν έχει κάνει τίποτα, είναι παντελώς αθώος. Τότε γιατί θα τον ψηφίσετε να πάει να τον ελέγχουμε στην προκαταρκτική και να κινήσουμε την ποινική δίωξη;

Δηλαδή κατ' εσάς πάει κάποιος στον εισαγγελέα και του λέει 'δεν έχω κάνει τίποτα αλλά κινείστε μου μια ποινική δίωξη για να δούμε αν έχω κάνει'. Αυτή είναι η προσέγγισή σας. Η αλήθεια είναι ότι για να μην τους πουν ότι καλύπτουν τον Σπίρτζη, έβαλαν τον Σπίρτζη, αλλά για να μην μπορεί κι ο Σπίρτζης να τους πει ότι τον κρεμάνε στα μανταλάκια, απήλλαξαν τον Σπίρτζη. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να το κάνει αυτό. Είναι θεαματικό. Δεν υπάρχει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δεν άσκησε πειθαρχικό έλεγχο στους υπευθύνους της ΕΡΓΟΣΕ και γι αυτό του καταλογίζεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα, μόνη και αποκλειστική, του ΔΣ της εταιρείας.

Αναφορικά με την διαβίβαση της έρευνας της ευρωπαίας εισαγγελέως, κ. Παπανδρέου, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η εν λόγω έρευνα δεν καταλήγει σε πόρισμα. Σχετικώς με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εάν ο κ. Καραμανλής «το έβαλε στο συρτάρι του» - όπως τον κατηγορούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης - ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν απευθυνόταν στον υπουργό, αλλά στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος αφού το διάβασε έβγαλε απαλλακτική πρόταση για τον κ. Καραμανλή».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ «πώς είναι δυνατόν, το γεγονός ότι αποδέκτης του πορίσματος ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας και όχι ο υπουργός, αυτό να σας διέφυγε, αφού μας λέτε ότι τα διαβάσατε όλα και μάλιστα επιμελώς». Αναφορικώς με το ζήτημα της ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο, εξήγησε ότι αυτό έγινε επειδή ο 'Αρειος Πάγος, όπως και η εισαγγελέας, έπεσε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα «και λόγω του Συντάγματος ήταν υποχρεωμένοι να την διαβιβάσουν στην Βουλή».

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης, υπενθύμισε ότι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης διερευνάται στην Δικαιοσύνη, προχωρούν οι ποινικές διώξεις και διεξάγεται ακόμη ανάκριση. Παράλληλα διενεργήθηκε και η διοικητική έρευνα, από την οποία προέκυψε πόρισμα, που διαβιβάστηκε προς αξιολόγηση στην ποινική δικαιοσύνη.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η Βουλή «σαφώς θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση» γι' αυτό και έκανε δεκτή την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών:

1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής):

  • Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3
  • Επί της α' πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
  • Ναι: 129
  • Όχι: 157
  • Παρών: 9

Επί της β΄ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

  • Ναι: 136
  • Όχι: 157
  • Παρών: 2

2η ψηφοδόχος (Χρήστος Σπίρτζης):

  • Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1
  • Επί της α' πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
  • Ναι: 127
  • Όχι: 152
  • Παρών: 8

Επί της β' πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

  • Ναι: 133
  • Όχι: 152
  • Παρών: 2

3η ψηφοδόχος (Κωστής Χατζηδάκης):

  • Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7

Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

  • Ναι: 104
  • Όχι: 155
  • Παρών: 32

4η ψηφοδόχος (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης):

  • Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6

Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

  • Ναι: 102
  • Όχι: 157
  • Παρών: 33
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Alco: Στο 29-33% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισαν δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Xristos Spirtzis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: Σε παραζάλη βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με τα Τέμπη

«Για να συμμετάσχω και να συμπαρασταθώ στον αξιοπρεπέστατο αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όλοι και είναι το πιο σημαντικό», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.