ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis
Φωτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Το σχέδιο για επιστολική ψήφο και το 2027 και τα ονόματα για Ευρωβουλή

Να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος πέραν των ευρωεκλογών θα επιδιώξει το Μαξίμου. Ποιοι διεκδικούν μια θέση στον... ήλιο του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τα χαρτιά του για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία θα κλείσει ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε τον περασμένο Μάιο.   

Με βασικό διακύβευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει η διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να προσδιορίσουν από τώρα τον πήχη της ευρωκάλπης, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει τοποθετήσει τον στόχο στο 17%, μέσα σε ένα – δημοσκοπικό - περιβάλλον που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει την δεύτερη θέση.

Η συζήτηση που άνοιξε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο – τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας – μαζί με την ανακοίνωση για εκλογή των επόμενων ευρωβουλευτών με σταυρό, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μια έμμεση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στην κάλπη το φαινόμενο της παραδοσιακής χαλαρότητας της ψήφου, που παρατηρείται στην διαδικασία εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

Στην πραγματικότητα, η χθεσινές εξαγγελίες - που αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για πρώτη φορά μετά το 1926 - ήταν ο προάγγελος για μελλοντική επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές του 2027, υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Μέχρι τότε, στο κυβερνητικό επιτελείο καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από την «χαλαρή» ψήφου και την ψήφο διαμαρτυρίας, στην περίπτωση που το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης πάει πίσω ή υπουργοί παρεκκλίνουν των κεντρικών στόχων και παρουσιάσουν σημάδια «κόπωσης» τους επόμενους έξι μήνες.   

Γράφουν και σβήνουν ονόματα

Το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα στηθούν οι κάλπες για τις Βρυξέλλες οδηγεί αυτομάτως στην επόμενη μεγάλη συζήτηση που αφορά στη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, με τους «εκλεκτούς» του πρωθυπουργού, να καλούνται να μετάσχουν σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία φέρνοντας το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, με τις ψήφους που θα διεκδικήσουν, σε αντίθεση με την απουσία κινήτρου που ίσχυε έως το 2019 με την εφαρμογή της λίστας.

Παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γρίφος παραμένει αν και ποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που έχουν συµπληρώσει δύο θητείες στην Ε.Ε., θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, εκτός από τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, την Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και τον Στέλιο Κυµπουρόπουλο. 

Οι... κλειδωμένες υποψηφιότητες

Με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν, δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που αναμένουν στο ακουστικό τους, από όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ.Μητσοτάκη και καλός γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. 

Από τον χώρο της δημοσιογραφίας, το όνομα του Γιώργου Αυτιά βρίσκεται για δεύτερη φορά – μετά τις ευρωεκλογές του 2019 – στο προσκήνιο, με τον ίδιο να δηλώνει «παραμένω στην υπηρεσία της ενημέρωσης του τηλεθεατή. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις».  

Τρία πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν αποχωρήσει, συζητούνται επίσης ως πιθανές υποψηφιότητες με τη ΝΔ. Ο τρεις φορές Ολυµπιονίκης, Πύρρος Δήµας, η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚΕύη Χριστοφιλοπούλου, µε την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπήρξε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά και ο επίσης πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος

Ο ίδιος µόλις πρόσφατα δήλωσε «παρών» στα πολιτικά δρώµενα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, αλλά ακόμα και έτσι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος. 

Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητούνται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, η πρώην βουλευτής Πειραιά Νόνη Δούνια και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί βγαίνουν στην προεκλογική μάχη, «εχθρός» της ΝΔ η χαλαρή ψήφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα προβάλλει θετική ατζέντα, ενώ με τη διπλή του περιοδεία σε γειτονιές της Αττικής ανέδειξε και τον μεγάλο «εχθρό» της ΝΔ, τη χαλαρή ψήφο.
mitsotakis_synedrio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει εκστρατεία η ΝΔ για να καλύψει το χαμένο έδαφος στα δεξιά

Πρόγραμμα περιοδειών Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Αρνητικοί οι πολίτες στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Το 51% των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, το 35% είναι θετικό ως προς τη διεξαγωγή τους, ενώ το 14% απέφυγε να απαντήσει. Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 58% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το "restart" της ΝΔ, ο ανασχηματισμός και η στήριξη Μητσοτάκη στη Μαρέβα

Το συνέδριο της ΝΔ με παρουσία Καραμανλή και Σαμαρά σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών. Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι κατά της Έλενας Ακρίτα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέκα νέα ονόματα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, φόβοι για διαρροές στα δεξιά

Σήμερα, ή το αργότερο πριν την αναχώρηση Μητσοτάκη για τον Καναδά, ανακοινώνεται η νέα «φουρνιά» υποψηφίων στις ευρωεκλογές. Προβληματισμός για το διψήφιο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης σε νέα δημοσκόπηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.