ΓΔ: 1481.98 0.29% Τζίρος: 37.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Naval-Group-Formion
Φωτο: Naval Group

Προχωρούν οι εργασίες και στην τρίτη ελληνική φρεγάτα Belharra Φορμίων

H τοποθέτηση τρόπιδας της φρεγάτας «Φορμίων», αποτελεί ένα νέο μεγάλο επίτευγμα που δείχνει την ισχυρή και μακροχρόνια βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient. Το βήμα αυτό αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ΠΝ, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου.
 
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η τοποθέτηση τρόπιδας της «Φορμίων», αποτελεί ένα νέο μεγάλο επίτευγμα που δείχνει την ισχυρή και μακροχρόνια βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Απόδειξη δε και επιβεβαίωση αυτού είναι το γεγονός ότι, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (SALAMIS SHIPYARDS) έχουν ήδη παραδώσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο πολλά προεξοπλισμένα μπλοκς για το πλοίο, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις τους στη Σαλαμίνα, μέσω μιας ολοκληρωμένης μεταφοράς τεχνολογίας που προσφέρθηκε από τη Naval Group. Αυτά τα μπλοκ βρίσκονται τώρα στη διαδικασία συναρμολόγησης στο Lorient μαζί με τα άλλα μπλοκ της «Φορμίων».

businessdaily-Naval-Group-Formion

 

Το πρόγραμμα FDI HN βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ» Kimon καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ενώ το  PSIM της εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι δοκιμές εν όρμω του πλοίου ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, με την ενεργοποίηση του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του πλοίου. Το CMS της έχει ενεργοποιηθεί επί του σκάφους από τα τέλη Μαρτίου, με την τελευταία έκδοση που διαθέτει πολλές ειδικές δυνατότητες που έχει επιλέξει το ΠΝ. Τα πρώτα 2 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Aster 30 (A50 - Sylver®), εγκαταστάθηκαν στις αρχές Απριλίου. Σημαντικά γεγονότα-ορόσημα για την εξέλιξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 όπως η έναρξη θαλάσσιων δοκιμών για τη «ΚΙΜΩΝ» και τη καθέλκυση της FDI HN 2 “NEAΡΧΟΣ».

Το PSIM της «ΝΕΑΡΧΟΣ» έχει ήδη μεταφερθεί στην περιοχή δοκιμών στην ξηρά για μια δοκιμαστική περίοδο 5 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση σε λειτουργία πολλών συστημάτων του PSIM. Στη συνέχεια, το PSIM θα εγκατασταθεί στη «ΝΕΑΡΧΟΣ», λίγες μέρες μετά τη καθέλκυση της φρεγάτας.

Το PSIM της «ΦΟΡΜΙΩΝ» βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας. Η καλωδίωση και ο προ-εξοπλισμός του τμήματος θα ξεκινήσει σύντομα. Το τελευταίο μπλοκ κύτους βρίσκεται υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα παραδοθεί τον Ιούλιο. Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

FDI, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα

Η φρεγάτα FDI HS είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλων αποστολών  και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανειακά βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να  επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο οχήμα (UAV).

Ενσωματώνει δε όλη τη τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Naval Group και Σκαραμαγκάς συνεργάζονται για τις κορβέτες του Ναυτικού

Η προσφορά της Naval Group για το πρόγραμμα των κορβετών προσφέρει ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και περιλαμβάνει σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας με 30% της αξίας του προγράμματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Η χώρα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε τέσσερα χρόνια ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, ενώ επισήμανε: «Βασιζόμαστε στους αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοποθέτηση ιατρών οπλιτών θητείας σε ιατρεία Φολέγανδρου, Σύμης, Ανάφης

Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των ανωτέρω οπλιτών θητείας, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.