ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γεραπετρίτης: Εξήντα έτη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας με Κουβέιτ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει ειδική μνεία στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ.

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις περιφερειακές επιπτώσεις πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις εστιάστηκαν οι συζητήσεις που είχε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Αμπντάλλα Άλι Αλ-Γιάχια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει ειδική μνεία στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ και στον εποικοδομητικό ρόλο που το Κουβέιτ διαδραματίζει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και να παρουσιάζει τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στις αποσταθεροποιητικές δυναμικές του πολέμου στη Γάζα και στο πώς αυτός επηρεάζει την κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Λίβανο και σε όλη τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη παροχής περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και απελευθέρωσης των ομήρων.

Σημείωσε δε -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- τη σημασία ενίσχυσης μετριοπαθών κρατών, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε, επίσης, τη θεμελιώδη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την ειρηνική επίλυση διαφορών και απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του να τον επισκεφθεί την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και εμβάθυνσης της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ, που φέτος συμπληρώνουν 60 έτη διπλωματικών σχέσεων, και είχε συναντήσεις με επικεφαλής επενδυτικών φορέων του Κουβέιτ, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών και στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο οποίος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διμερή συνεργασία -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ο κύριος Αλ- Γιάχια υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς των επενδύσεων και της διατροφικής ασφάλειας.

 Με την επίσκεψη στο Κουβέιτ ολοκληρώνεται η διήμερη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με κύριο σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών αποκλιμάκωσης και αποτροπής μίας περιφερειακής ανάφλεξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το Μεσανατολικό

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

«Πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την τηρήσουμε

«Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: To Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για εμάς

Oι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα βρεθούν και εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Παρακολουθούμε αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.