ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δρομολογούνται οι μελέτες για την πλατεία Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, δήμος και υπουργείο προχώρησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για την πλατεία και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε είναι εφικτά.

Tη δρομολόγηση των αναγκαίων μελετών για την ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, παρουσία αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.

Όπως είπε, κατά την προηγούμενη επίσκεψή της τον Φεβρουάριο, δήμος και υπουργείο προχώρησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για την πλατεία και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε είναι εφικτά και δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις αναγκαίες μελέτες, ξεκινώντας από την προμελέτη.

«Σε όλα τα στάδια το υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης και η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου και στους μελετητές που θα επιλέξουν για να προχωρήσουμε στο θέμα της πλατείας, επιτέλους, μετά από πολλές, πολλές δεκαετίες», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα είναι ο χώρος, η κ. Μενδώνη, επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί ένα είδος πλατείας, που δεν θα είναι ίδια με αυτή που υπήρχε, με έναν αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, την οποία θα χρηματοδοτήσει κυρίως το ΥΠΠΟ, για την αποκατάσταση των κρηνών στην Άνω Πόλη, από τις οποίες οκτώ είναι πολύ σημαντικές γιατί είναι προστατευόμενα μνημεία.

Πρόσθεσε, ότι οι εργασίες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενες 6 με 8 μήνες. Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι δύο φορείς θα υπογράψουν, πιθανόν τις επόμενες, εβδομάδες, προγραμματική σύμβαση τριετίας που θα προβλέπει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποστηρίζει με τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του, την διεξαγωγή των «Δημητρίων». Ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση και αποκατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης, επισήμανε ότι στόχος του δήμου είναι μέσα σε ένα χρόνο το έργο της πλατείας Διοικητηρίου να είναι δημοπρατημένο. «Δρομολογείται πλέον η ιστορία της πλατείας Διοικητηρίου σε μια βιώσιμη και οριστική λύση, μετά από πάρα πολλά χρόνια και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», πρόσθεσε. Μίλησε για αναβάθμιση του κορυφαίου θεσμού των «Δημητρίων», μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τις κρήνες στην Άνω Πόλη, επισήμανε ότι σε ένα χρόνο η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί. Υπογράμμισε, τέλος, ότι δρομολογήθηκε, περνώντας από το αρμόδιο συμβούλιο, η φωταγώγηση των μνημείων Unesco στον άξονα της Εγνατίας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει στα «Δημήτρια», με παραγωγές που αφορούν αυτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. «Έτσι λοιπόν μπαίνουμε σε μια λογική αναβαθμισμένου θεσμού των Δημητρίων, κάτι το οποίο αξίζει η Θεσσαλονίκη, μέσα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της, αλλά και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Ταχιάος: Έκκληση στα κόμματα να μην στοχοποιήσουν το Flyover

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο έργο είναι μη αναστρέψιμη, δηλαδή ο περιφερειακός σε ένα ποσοστό της τάξης του 80% έχει πάρει τη μορφή την εργοταξιακή που θα έχει στη συνέχεια του έργου», επισήμανε ο κ. Ταχιάος.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Δρομολογεί την εξαγορά της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως: «Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής».
nea aristera
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Το έγκλημα των Τεμπών ακολουθείται από τη συγκάλυψη

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι «σε οικόπεδο ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το κοντέινερ του εμπορικού τρένου ενάμιση χρόνο μετά, χωρίς να γνωρίζουμε το ποιος έδωσε την εντολή της μεταφοράς του».
Chistos Staikouras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας η χρηστή διαχείριση υδάτινων πόρων

Την προηγούμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 319 εκατ. ευρώ.
mendoni-politismos-delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Έργα Πολιτισμού 80 εκατ. ευρώ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη είναι ένας τεράστιος οικονομικός και αναπτυξιακός μοχλός, που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην τοπική και περιφερειακή οικονομία» επισήμανε η κ. Μενδώνη.