ΓΔ: 1435.1 -0.19% Τζίρος: 10.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:00 DATA
kairidis dimitris
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ενεργοποιείται άμεσα η συμφωνία για εργατικά χέρια με την Αίγυπτο

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει, από τον 11/2022 διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.

Την Αίγυπτο, χώρα - «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, επισκέπτεται από χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης. Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με σειρά ομολόγων του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, μετανάστευσης.

Ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εργασίας, κ. Hassan Shehata, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε ΑνΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη, έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024. Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη σύσκεψη από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα προξενικά θέματα, κ. Ismail Khairat, και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Khalid Emara, καθώς και στελέχη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των Αρχών Ασφαλείας.

 Ο κ. Καιρίδης, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης, κ. Soha Gendi, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής, είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεων της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση Μαρινάκη για τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας με ερωτήσεις και απαντήσεις

«Επειδή τα fake news δίνουν και παίρνουν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν;», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
mitsotakis egypt
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στη συνέχεια προχώρησαν σε δηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής (17/3/24).
Kyriakos Mitsotakis, Al Sisi, Egypt, Aigyptos, Ellada, Greece
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Σίσι: Συμφωνία για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι θα υπογράψουν Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου το απόγευμα της Κυριακής. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει σύντομα στην Αθήνα.