ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gerapetritis, Kyvernisi
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

«Πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1».

«Η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυξάνει το γεωπολιτικό και το διπλωματικό της αποτύπωμα και καθίσταται μεταξύ των χωρών εκείνων, οι οποίες αποφασίζουν σε διεθνές επίπεδο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αιχμής.

Θέλω ιδιαιτέρως, να τονίσω ότι σε μία συγκυρία κατά την οποία έχουμε στη γειτονιά μας δύο πολέμους, οι οποίοι μαίνονται με τεράστιες διαχυτικές συνέπειες, οι οποίες αγγίζουν και την Ελλάδα - το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ασφάλεια των πλόων - αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δεκαπέντε χωρών, όπου άγονται όλα τα ζητήματα και λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε για την σημερινή εκλογή της Ελλάδας .

Και συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σε σχέση με την Ελλάδα, πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα. Να πω, για παράδειγμα, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων - όπως ακριβώς τα θέσαμε για να καταφέρουμε να πείσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών, τα οποία υπερψήφισαν την ελληνική υποψηφιότητα - είναι η κλιματική κρίση, είναι η ασφάλεια, της ναυτιλίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, είναι η προστασία των ευάλωτων γυναικών και παιδιών.

Άρα, για την επόμενη διετία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα βρίσκεται εκεί όπου λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις. Και πλέον η Ελλάδα θα μπορεί να θέτει και στην ατζέντα, στο διεθνές προσκήνιο, στη διεθνή πολιτική, τα ζητήματα τα οποία την αφορούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα παρούσα στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Είναι υποχρέωση της Ελλάδος, υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, να προστατεύσει όλες τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, να φροντίσει για τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση είχε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την τηρήσουμε

«Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: To Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για εμάς

Oι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα βρεθούν και εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Παρακολουθούμε αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.