ΓΔ: 1437.88 1.37% Τζίρος: 166.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δεν παίρνει... σύνταξη ο Μητσοτάκης, σενάρια και για τρίτη θητεία

Κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μία πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω ως την άνοιξη του 2027». Τι είπε για το κόμμα. 

Δεκαπέντε μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές και σχεδόν τρία χρόνια μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από τη ΔΕΘ να βάλει τέλος στα σενάρια που τον έφεραν να προετοιμάζει το έδαφος για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις του μια μεταπήδηση σε ευρωπαϊκή θέση, με τον ίδιο να απαντά ότι «είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μία πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω ως την άνοιξη του 2027». 

Η σχετική συζήτηση -που απασχόλησε έντονα τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Αθήνα- ξεκίνησε αμέσως μετά από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να μοιραστεί ισομερώς η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα να παραμένει για 2,5 χρόνια και να τον διαδέχεται αμέσως μετά πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με την απάντησή του, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ουσιαστικά «φρένο» σε δύο ενδεχόμενα. Πρώτον, ότι κυοφορείται η αλλαγή σκυτάλης με τον ίδιο πρωταγωνιστή για τις Βρυξέλλες και, δεύτερον, ότι λόγω αυτής της εξέλιξης σκοπεύει να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής στη ΝΔ. 

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;», ήταν η απάντησή του από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία -παρέπεμψε στην κρίση του ελληνικού λαού την άνοιξη του 2027.

Τα σχόλια για την απουσία Καραμανλή και Σαμαρά

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι σχολίασαν την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της ΝΔ - Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά - από την εναρκτήρια ομιλία στο Βελλίδειο του Κυριάκου Μητσοτάκη και αν η επιλογή τους συνιστά ζήτημα για την ενότητα της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρωθυπουργός, αν και φρόντισε να «δικαιολογήσει» την πρόσφατη κριτική που του άσκησαν οι προκάτοχοί του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και άποψης», παρέπεμψε στις κρίσιμες εσωτερικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για να πει ότι «η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη» και ο ίδιος διατηρεί μια πολύ καλή σχέση με τους πρώην πρωθυπουργούς.

Δεν έκανε το ίδιο ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τα στελέχη του κόμματός του -όπως για παράδειγμα ο Νικήτας Κακλαμάνης- που βάζουν ανοιχτά θέμα φυσιογνωμίας και προσώπων της ΝΔ, κυρίως μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Επειδή έχω το προνόμιο να είμαι πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, θα υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω και θα προσπαθώ πάντα να πείθω και αυτούς, μέσα στη ΝΔ, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη», ήταν η απάντησή του, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις εισηγήσεις περί της αναγκαιότητας μιας «δεξιάς στροφής» της ΝΔ και επιστροφής στις ρίζες της.

Με δύο βασικούς στόχους μέχρι την εξάντληση της τετραετίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε και την κριτική περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και περιέγραψε τους δύο κεντρικούς του στόχους μέχρι την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Αρχικά, με τον στόχο για την αύξηση των εισοδημάτων, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να ανέλθει έως τα 1500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, μέχρι την άνοιξη του 2027 και παράλληλα για τη ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με δραστικές παρεμβάσεις τόσο στην αναβάθμιση των υποδομών, όσο και σε έμψυχο δυναμικό, με πολύ περισσότερους και πιο καλοπληρωμένους γιατρούς.

«Κλειστά» χαρτιά για την προεδρική εκλογή

Ερωτηθείς σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μπει σε ονοματολογία χαρακτηρίζοντας ως «προσβλητική για τον θεσμό» τη δημόσια συζήτηση, πέντε μήνες πριν ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή, δηλώνοντας παράλληλα πως μέχρι τότε δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Δήλωσε μάλιστα, ότι σέβεται και τιμά της Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι θεωρεί «άδικο για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται μία διαρκής συζήτηση γύρω από το πρόσωπό της», χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις προθέσεις του  για το αν θα την προτείνει για μια δεύτερη θητεία, ή αν θα επιλέξει πρόσωπο από την δεξαμενή της της ΝΔ, με το όνομα του Νίκου Δένδια να φιγουράρει σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

Τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Λίγες ημέρες πριν από το νέο τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή που το αφήγημα περί της «Γαλάζιας Πατρίδας» από την τουρκική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί τη βασική τροχοπέδη, προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να μπορέσουν μπουν στον πυρήνα της μίας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ωστόσο στη θετική συγκυρία των τελευταίων μηνών, με τις περιορισμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την καλύτερη συνεννόηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με τους γείτονές μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis_deth
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τι θα δεσμευτεί και τι... δεν θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Με ένα «πακέτο» 36 μέτρων στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση. Διαψεύδονται τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Οδικός χάρτης για την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και 2 δισ. για φθηνή στέγη.