ΓΔ: 1412.86 0.31% Τζίρος: 82.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:14 DATA
Φώτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Υποψηφιοτήτες ως τις 24/10, εκλογές στις 24/11 η εισήγηση στην K.E. του ΣΥΡΙΖΑ

Στο έκτακτο συνέδριο να τεθεί επί τάπητος και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Νίκος Παππάς στην σημερινή εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή. 

Με την εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (21.9.24) η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα καθορίσει τον οδικό χάρτη και τα διαδικαστικά προς το έκτακτο συνέδριο και τις νέες εσωκομματικές εκλογές, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που σήμερα βρίσκεται στην Άρτα, όπου, ως γνωστόν εκλέγεται, η Όλγα Γεροβασίλη.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα και με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή την κατάθεση υποψηφιοτήτων προέδρων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου με μέτρο αυτά που ίσχυε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών των οργάνων». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διατύπωση θα καθορίσει την μελλοντική στάση του Στέφανου Κασσελάκη.

Καθώς εφόσον θέσει υποψηφιότητα θα σημαίναι ότι αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων και έτσι δεν θα μπορεί να τις αμφισβητήσει. Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες και θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους. Η Κεντρική πιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι στις 5 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

Στο έκτακτο συνέδριο να τεθεί επί τάπητος και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Νίκος Παππάς στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή. «Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε.

«Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση.

Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση», υπογράμμισε.

«Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό.
Οι ηγεσίες στην Aριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές
», επισήμανε.

«Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη “Xούντα” και η λέξη “πραξικόπημα”. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί Xούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο», σχολίασε.

Και κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι παρών στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (αλλά δεν αποκλείεται να κάνει παρέμβαση), βρίσκεται σήμερα στην Άρτα, στην ιδιαίτερα πατρίδα της Όλγας Γεροβασίλη και αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τη Δευτέρα.

Ο Παύλος Πολάκης, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, έχει προτείνει διαρκές συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου και πρώτο γύρο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου. Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο βουλευτής Χανίων, αναμένεται να καταθέσει την πρόταση η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή των συνέδρων που είχαν πρόσφατα εκλεγεί. Το συνέδριο, (με πρόβλεψη για φυσική αλλά και εξ αποστάσεων συμμετοχή), θα αποφασίσει την ανάδειξη των υποψηφίων και θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση.

Πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντιπαραβολή με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε η πρότασή της να τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ σχολίασε ότι οι πράξεις που αναλογούν σήμερα σε αυτήν την ΚΕ «συνοψίζονται στην εξής μία: ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής»

Συγκεκριμένα η πρόταση της περιλαμβάνει το εξής χρονοδιάγραμμα: 

«1.

5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και

Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας».

Η γραμματέας της ΚΟ υποστήριξε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών», προσθέτοντας ότι το τονίζει αυτό «γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης».

Πρόσθεσε ότι έτσι «εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη».

Aνέφερε ότι «ο κοινός παρανομαστής και των τριών ολοκληρωμένων προτάσεων για τον οδικό χάρτη είναι η πρόνοια αποφυγής της εκ του προχείρου προσέγγισης ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως το καταστατικό…».

Μιλώντας για την αντιπαράθεση της με τον Γιάννη Ραγκούση, είπε μεταξύ άλλων ότι «τον ισχυρισμό του ότι περιμένει κανείς 15 έτη για να καταγγείλει ότι υπήρξα τάχα απειλή για το δημόσιο συμφέρον, με αφορμή τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραφερνάλια τους, αυτόν τον παραδίδω στην χλεύη όποιου διαθέτει τον κοινό νου…» και πως «σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επισημάνω ότι τον λόγο θα έχει από Δευτέρα η δικαιοσύνη».

   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πηγές των «87» μιλούν για «καθαρή επικράτηση» στην εκλογή συνέδρων

Για «καθαρή επικράτηση της πλειοψηφίας» όπως «καταγράφεται στα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ», κάνουν λόγο πηγές των «87». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν εξήντα λεπτά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι βγήκαν νικητές στον ΣΥΡΙΖΑ: τι λένε ο Κασσελάκης και οι «87»

Για «καθαρή επικράτηση», όσον αφορά στα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνει λόγο τόσο η πλευρά των «87» όσο και η πλευρά του πρώην προέδρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι εκλογές των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ενόψει της διήμερης εσωκομματικής κάλπης που είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συσχετισμών για τη λήψη αποφάσεων στο επικείμενο Συνέδριο, στο δρόμο για την εκλογή προέδρου, κλιμακώθηκε χθες η αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικά «στρατόπεδα». 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι προσπάθειες απαξίωσης του συνεδρίου θα πέσουν στο κενό

Σχετικά με τον υβριδικό χαρακτήρα του συνεδρίου επισημαίνεται ότι «η δημοκρατία, ο σεβασμός στη φωνή των μελών, αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβάλλουν το συγκεκριμένο πλαίσιο».