Οι εξελίξεις στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ υιοθέτησε την εισήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αφορά στο «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας της επίδοσης αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε ελληνικές προσφυγικές δομές. Πρόκειται για σχεδόν 9.500 ανθρώπους, οι οποίοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε χθες στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα νέα δεδομένα, ενώ προ ημερών είχε σχετική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, «η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες».
«Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Γεραπετρίτης: Έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αυτή τη στιγμή την ισχύ ώστε να μην ετεροκαθορίζεται», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία πάρα πολύ έντονη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και έχει ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα.
«Σε λιγότερο από 20 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μία εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική θέση, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα διαμορφωθεί η νέα τάξη της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας», τόνισε.
Ανέφερε δε πως είναι αρκετά πρόχειρο να αξιολογήσουμε κατά πόσον θα επηρεαστεί η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τις εξελίξεις στη Συρία.
«Αξιολογούμε και τη θέση και τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Επαναπροσδιορίζουμε, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το σημαντικό, πάνω απ' όλα, είναι να ενισχύουμε τη δική μας διεθνή διπλωματική θέση, έτσι ώστε πάντοτε να συζητούμε από θέση ισχύος», σημείωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως το θέμα του παγώματος του αιτήματος ασύλου Σύρων προσφύγων .
«Είναι ένα θέμα, το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά νωπή και ρευστή και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε, να διαβλέπουμε τις εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, να έχουμε έναν ενεργό ουσιαστικό ρόλο. Και από 'κει και πέρα, θα επανεκτιμούμε διαρκώς την κατάσταση».
Αυτήν τη στιγμή, είχαμε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, «το οποίο κατά τη διάρκεια της αυταρχικής του διαδρομής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Έχουμε όμως και μία χώρα, η οποία μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στους πολίτες. Φαίνεται να διαμορφώνεται μία de facto κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας του κράτους. Παραμένουν οι θύλακες των Κούρδων, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί βορειοανατολικά. Και βεβαίως, υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο».