ΓΔ: 830.32 0.64% Τζίρος: 15.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κουμουτσάκος: Κοινή θέση των χωρών «πρώτης γραμμής» στο μεταναστευτικό

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνει ότι οι εταίροι της χώρας και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επικροτούν την «αποφασιστική στάση της κυβέρνησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» τονίζει ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μια αυθόρμητη μεταναστευτική μετακίνηση, αλλά μια καλά σχεδιασμένη και εκβιαστική χρήση απελπισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικές επιδιώξεις».

Υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής με κίνητρο 2000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια «θα εφαρμοστεί αυστηρά για μια μόνο φορά και θα μπορεί να καλύψει έως 5000 μετανάστες από εκείνους που βρίσκονται στα νησιά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Επισημαίνει ότι τόσο οι εταίροι της χώρας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο εσωτερικό επικροτούν και στηρίζουν την «αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε». Αναφέρει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η «προστασία των συνόρων, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι αποτελεσματικές επιστροφές και τα ασυνόδευτα παιδιά», ενώ «το θέμα των βραχονησίδων-κέντρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, μίλησε για την σχεδιαζόμενη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους» τον Μάϊο, ενώ ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θέλει να έχει δημιουργήσει άλλες 2000 θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ο Γ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 «πρέπει να διασωθεί και να βελτιωθεί», αυτό όμως, «μπορεί να γίνει μόνο όταν η Τουρκία θα έχει - με συγκεκριμένες ενέργειες - εκτονώσει την κατάσταση που δημιούργησε στον Έβρο».

Σημειώνει ακόμα ότι ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα διαμόρφωσε με τις άλλες τέσσερεις χώρες πρώτης γραμμής, - Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα - κοινή θέση, που θεωρεί «την αλληλεγγύη θεμελιώδη αρχή η οποία υλοποιείται με υποχρεωτική και δίκαιη κατανομή του βάρους».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Ο ουσιαστικός διάλογος, η μόνη δίοδος για μία Δημοκρατία

«Η πολιτική μας έχει 2 ξεκάθαρους στόχους. Τη διατήρηση των κατά πολύ μειωμένων ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην τοπική κοινωνία. Με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
digital nomads-internet-ypologistis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση «ψηφιακής βίζας»

Η θέσπιση άδειας διαμονής ειδικού σκοπού για τους ψηφιακούς νομάδες, «μια ψηφιακή βίζα» θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις που θα οδηγήσουν κατ' επέκταση σε πιο μόνιμες επενδύσεις.
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς».
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: 4.160 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν εν μέσω πανδημίας

Κατά την διαδικασία ανάληψης καθηκόντων από την Σ. Βούλτεψη, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης σημείωσε πως η ένταξη αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.