Με ατζέντα συνολικά έξι θεμάτων ο πρωθυπουργός συγκαλεί για σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, εν μέσω της εντεινόμενης συζήτησης γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τα βλέμματα στρέφονται στο προγραμματισμένο τετ α τετ που θα έχει με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκτός από την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική συγκυρία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γνωστοποιήσει στην νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τελική του απόφαση, είτε για την παραμονή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ή για το πρόσωπο που θα προτείνει ως διάδοχό της.
Μια συνάντηση που αρχικώς είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί χθες, Πέμπτη, ωστόσο λόγω της απώλειας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της νεκρώσιμης ακολουθίας από την Μητρόπολη Αθηνών, χρειάστηκε να μετατεθεί χρονικά.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ως προς τον χρόνο των ανακοινώσεων, αρχής γενομένης από το ραντεβού Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα είναι πιθανή όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός για να μάθουμε το όνομα και τη συλλογιστική αυτής της απόφασης».
Με τις πραγματικές προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτελούν γρίφο, οι περισσότερες αναλύσεις εστιάζουν στο πολιτικό σήμα που θα επιδιώξει να εκπέμψει με την επιλογή του, είτε θα πρόκειται για πρόσωπο από τον χώρο της πολιτικής, ή εκτός αυτής.
«Η απόφαση αυτή θα απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στενοί του συνεργάτες, δείχνοντας και την στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου, η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας να τύχει ευρύτερης αποδοχής και συναίνεσης, κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής, από όλο το πολιτικό φάσμα.
Η μέγιστη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο που θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για τον πρωθυπουργό, με βάση και το προηγούμενο αριθμητικό δεδομένο, όπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγραψε ιστορία, όχι μόνο ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και για το γεγονός ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από 261 βουλευτές.
Με δεδομένες και τις δημόσιες ενστάσεις στο πρόσωπο της νυν Προέδρου, όπως αυτές έχουν εκφραστεί από μερίδα στελεχών της ΝΔ, η ψηφοφορία της Βουλής θα αποτελέσει «κρας τεστ» και για τον βαθμό της συνοχής της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, από την ημέρα της ανακοίνωσης του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μέχρι και τη διαδικασία της επικύρωσής του από το Κοινοβούλιο, οι λεγόμενοι «επίφοβοι» βουλευτές της ΝΔ θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της οδού Πειραιώς, με συγκεκριμένα πρόσωπα να αναλαμβάνουν ρόλο «επιτηρητή» των τελικών τους προθέσεων, προκειμένου να μην τραυματιστεί η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, σε μια προσπάθεια να βάλει «πάγο» στις συζητήσεις περί ενδεχόμενων διαρροών από το κυβερνών κόμμα στην προεδρική ψηφοφορία, τόνισε ότι «είναι η πιο ανθεκτική κοινοβουλευτική ομάδα, γιατί έχει καταφέρει και την πρώτη τετραετία και τη δεύτερη τετραετία να μείνει συμπαγής σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πρωτοφανών εισαγόμενων κρίσεων».