Την ώρα που η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μετά από τον ανασχηματισμό καταγράφει προβάδισμα μεν της ΝΔ αλλά με ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου (στο 23,5% από 24,8% στην μέτρηση του προηγούμενου μήνα), στην κυβέρνηση αναζητούν το αντίδοτο που θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία των πολιτών και κατ' επέκταση την κυβερνητική παράταξη σε τροχιά αυτοδυναμίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πλέον καλά ότι η επιχείρηση «πειθούς» περνάει μέσα όχι από μεγαλεπήβολες εξαγγελίες που μένουν μόνο στα χαρτιά, αλλά από την γρήγορη και χειροπιαστή υλοποίηση ρεαλιστικών πολιτικών, με αντίκρισμα στην καθημερινότητα των ψηφοφόρων.
Ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση των εισοδημάτων με την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει να βρει το κατάλληλο μίγμα παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα, τον κύκλο των επισκέψεών του στις νέες ηγεσίες των υπουργείων, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον Θοδωρή Λιβάνιο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ακολουθεί την Τετάρτη η συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον νέο υπουργό Μάκη Βορίδη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Υγείας.
Νέο Υπουργικό για τον κατώτατο μισθό
Τον επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη μεσολαβεί μια ακόμα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – την Τετάρτη – όπου στο τραπέζι θα τεθεί ο προσδιορισμός της αύξησης στον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπροσαρμογή θα αντιστοιχεί σε μια μηνιαία αύξηση της τάξης των 50 ευρώ και θα διαμορφώνει το συνολικό ποσό του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (από 830 ευρώ σήμερα), ενώ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025.
Η απόφαση αυτή θα συμπαρασύρει συνολικά 19 επιδόματα, μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας, που σήμερα βρίσκεται στα 535 ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Παρεμβάσεις για το «πάγωμα» των αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, προχωρά σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες των δρομολογιακών πλοίων (επιβατηγών, οχηματαγωγών και ημερόπλοιων), με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, με την ταυτόχρονη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των ευπαθών ομάδων, μέσα από νέα τιμολογιακή πολιτική στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο που δημιουργία η απόφαση των ακτοπλόων, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει αυξήσεις της τάξης του 10% έως 15% τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τα μεταφερόμενα οχήματα, από τον Μάιο, σε εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που υποχρεώνει τα πλοία να χρησιμοποιούν καύσιμο με περιεκτικότητα σε θείο 0,001%, το οποίο είναι κατά 35% πιο ακριβό από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τρόποι ώστε μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, οι αυξήσεις αυτές να μην περάσουν στο επιβατικό κοινό και να μην πληρώσουν οι επιβάτες το κόστος της πράσινης μετάβασης οι πλοιοκτήτες.
Τις προσέχεις ημέρες δε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εργασίας, ΥΠΕΝ), αλλά και εκπροσώπων από το χώρο της ναυτιλίας, με τον Βασίλη Κικίλια να τονίζει ότι «θα πρέπει η μέση ελληνική οικογένεια να μπορεί να ταξιδεύει στα νησιά με το αυτοκίνητο και τα παιδιά της με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί αυτό να είναι ανεκτό οικονομικά».