ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης
Για Τεχνητή Νοημοσύνη και Άμυνα συζήτησαν Μητσοτάκης και Κρίστερσον

Στο Μαξίμου περνά το εξοπλιστικό: Αναβαθμίζεται ο Θάνος Ντόκος

Με την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας απευθείας στην Προεδρία της Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο αλλάζει το σκηνικό στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και ουσιαστικής επιρροής στον σχεδιασμό της αμυντικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας δομής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας απευθείας στην Προεδρία της Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο, μια κίνηση που σηματοδοτεί την μετατόπιση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, ουσιαστικά ενισχύει θεσμικά τον ρόλο του κ. Ντόκου και τον καθιστά βασικό συντονιστή για κρίσιμα ζητήματα εξοπλιστικής πολιτικής, στρατιωτικού σχεδιασμού και αμυντικής ανασυγκρότησης. 

Συγκεκριμένα, η νέα γραμματεία αναλαμβάνει: 

  • Την εποπτεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, 
  • Τον σχεδιασμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, 
  • Την προώθηση έργων εκσυγχρονισμού και αγορών αμυντικών  συστημάτων.

Όλα αυτά πλέον δεν θα περνούν από το Πεντάγωνο, αλλά θα εποπτεύονται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που αποτυπώνει την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού πλέον να έχει άμεσο έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ΦΕΚ, «η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας της Προεδρίας της Κυβέρνησης έχει ως αποστολή την ενημέρωση και υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) επί θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της χώρας και ιδίως την
εκπόνηση, επικαιροποίηση και έγκριση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας διαρθρώνεται στις ακόλουθες οργανικές μονάδες: 
α) Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού,
β) Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ,
γ) Αυτοτελές Τμήμα Εκτίμησης Κινδύνων Εθνικής Ασφάλειας, Υβριδικών Απειλών και Ανθεκτικότητας».

Η κίνηση αυτή για θεσμική αναβάθμιση του Θάνου Ντόκου αφήνει ουσιαστικά με έναν τρόπο στο περιθώριο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο οποίος βλέπει αρμοδιότητες - κλειδιά να μεταφέρονται εκτός του υπουργείου του. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η Γενική Γραμματεία θα έχει Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ που θα περιλαμβάνει: 

  1. Επιχειρησιακός στόχος του Αυτοτελούς Τμήματος είναι η υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ ως προς τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
  2. Το Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ είναι αρμόδιο για:
    α) Την υποστήριξη της λειτουργίας του ΚΥΣΕΑ,
    β) την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ,
    γ) την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ,
    δ) την υποστήριξη διυπουργικών πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ,
    ε) την παρακολούθηση πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ που αφορούν στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, τα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.

Όλα αυτά όταν ο Νίκος Δένδιας τόσο καιρό «διαφήμιζε» την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την «Ατζέντα 2030» και τα σχέδια για τον αντιαεροπορικό θόλο, την «Ασπίδα του Αχιλλέα», πλέον θα έχει μόνο ρόλο υλοποιητή, με περιορισμένη δυνατότητα χάραξης στρατηγικής.

Ο ανασχεδιασμός αυτός δεν είναι απλά θεσμικός, αλλά ουσιαστικά είναι και οικονομικός, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rearm Europe, μέσω του οποίου προβλέπεται η διάθεση μέχρι και 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εξοπλισμών στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ουσιαστικά η αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων – τα οποία συνδυάζουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους – θα περάσει πλέον στα χέρια του Θάνου Ντόκου, καθιστώντας τον κεντρικό διαχειριστή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ελληνική άμυνα των τελευταίων δεκαετιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Κατρίνης: Να μη χαθεί η ευκαιρία του SAFE για την αμυντική βιομηχανία

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη στο BD, ασκεί αιχμηρή κριτική για την απουσία της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE και προτείνει εθνικό σχέδιο με διαφάνεια για την αμυντική βιομηχανία.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ροζολής: Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία

Ο ΣΕΚΠΥ, μέσω άρθρου του προέδρου κ. Α. Ροζολή, επαναφέρει την πρόταση για Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής και τεχνολογικής αυτάρκειας για την εθνική άμυνα.
fdi-belharra-formion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «νέο» Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας: Η ανασυγκρότηση του στόλου

Η Ελλάδα σχεδιάζει έναν πολυδύναμο στόλο φρεγατών και υποβρυχίων με ορίζοντα το 2030, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πώς θα διαμορφωθεί η νέα σύνθεση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Ευρώπη-Άμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμυνα: Η Ελλάδα δεν θέλει φθηνά δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλείται η κυβέρνηση για την απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE. Προχωρά η προμήθεια τέταρτης Belharra και ιταλικών φρεγατών.
businessdaily-Amyna-Kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 14 ελληνικές εταιρείες που μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το 2024, οι ελληνικές εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, συμμετέχοντας ενεργά σε καινοτόμα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ποιες είναι οι 14 εταιρείες που πρωταγωνιστούν.