ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής η ανακύκλωση σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη

Στην ανακύκλωση για την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών εστιάζει το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλης.

Στην ανακύκλωση για την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών, εστιάζει το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο ανέπτυξε λεπτομερώς, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στους 66 δημάρχους της Αττικής , κατά την σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε, με στόχο τη συστράτευση όλων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών, στην εφαρμογή της νέας περιφερειακής στρατηγικής, επί του ζητήματος.

«Η Περιφέρεια Αττικής θέτει μια ξεκάθαρη προτεραιότητα», τόνισε ο κ Πατούλης. «Να αποτελέσει η ανακύκλωση, την πρώτη άμεση δράση μας και προς την κατεύθυνση αυτή θα αναδείξουμε το 2020 έτος ανακύκλωσης για την Αττική».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΑΝ ΟΤΑ Γιάννης Σιδέρης οι οποίοι μαζί με τον περιφερειάρχη προσδιόρισαν τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ως προς το νέο συμβατό με τις Κοινοτικές Οδηγίες μοντέλο διαχείρισης.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του ο κ Πατούλης υπογράμμισε ότι στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να δοθεί λύσει για να αποκτήσει η Αττική ένα «σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων» και κάλεσε τους δημάρχους, σε μια «συμμαχία ειλικρίνειας κι ευθύνης», να προχωρήσουν μέσα από δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων που είχαν καταθέσει.

Έθεσε ως όριο τους δύο μήνες υπενθυμίζοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης.

Ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ώστε να καταστεί αντιληπτή η κρισιμότητα του ζητήματος, ενώ υπάρχει η δέσμευση για στήριξη «σε κάθε βήμα που θα κάνουμε» είτε ως προς την χρηματοδότηση είτε ως προς τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις . Επίσης ανακοίνωσε ότι συζητά με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΝ και του Περιφερειακού Σχεδίου από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, ώστε να οδηγούν σε επίτευξη των στόχων και των νέων Οδηγιών της Ε.Ε.

Ο Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «Ποτέ δεν μπήκε ως πρώτο ζήτημα στο δημόσιο διάλογο ο τρόπος ενίσχυσης της ανακύκλωσης ώστε να μην χρειαζόμαστε τη Φυλή».

Αναφορικά με τους νέους Κοινοτικούς στόχους στη διαχείριση σημείωσε ότι επιτάσσουν «τη διαλογή στην πηγή, με ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων απαλλαγμένα από την ρύπανση που προκαλούν τα οργανικά απόβλητα ώστε να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ως πρώτες ύλες και να μην καταλήγουν σε ταφή».

Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης ο περιφερειάρχης ανέπτυξε σειρά μέτρων όπως :

 • Η ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου.
   
 • Η δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους δήμους, γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ), δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος)και μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

Επίσης ανέφερε σειρά υποστηρικτών, προς τους δήμους, δράσεων της Περιφέρειας, όπως το Help desk που θα απαντά στις απορίες και θα δίνει κατευθύνσεις για την προσαρμογή των Τοπικών Σχεδίων στις νέες Οδηγίες. Έως τον Φεβρουάριο μια Δομή εκπόνησης υποστηρικτικών μελετών για δράσεις (πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης, οργάνωση συλλογής βιοαποβλήτων, ΜΕΒΑ και σε συνεργασία με το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ Αττικής την χρηματοδότηση των δράσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ολοκληρώνοντας ο περιφερειάρχης παρέθεσε τους στόχους της νέας στρατηγικής μεταξύ των οποίων :

 • Εντός του 2020 έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων και να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021
   
 • Οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους
   
 • Μείωση του υπολείμματος στους μπλε κάδου από 40-50% που είναι σήμερα , σε 20% και δρομολόγηση όλων των δράσεων ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, έως το τέλος της 4ετίας.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος, αρμόδιος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, με στόχευση την αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών.

Χαρακτήρισε τον σημερινό Εθνικό Σχεδιασμό ουτοπικό και ανέφικτο καθώς όπως είπε από το σύνολο των απορριμμάτων το 80% προς ταφή και το 20% προς ανακύκλωση ενώ έως τέλος του 2020 προβλέπει μια βελτίωση κατά 5%, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι ανάλογες δράσεις. Σημείωσε ότι απαιτείται ένας περισσότερο ορθολογικός σχεδιασμός σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να φθάσουμε σε σημαντικά αποτελέσματα σε βάθος 10ετίας Επιπλέον ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα έχει υποστήριξη από τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. για την σύνταξη των νέων αναθεωρημένων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας Β. Μιχαλόπουλος, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τους στόχους που πρέπει να πιάσει η χώρα μας προκειμένου να σταματήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης.

Τέλος οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζοντας στις ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, στην ανεπαρκή χρηματοδότηση αλλά και στο σοβαρό ζήτημα που δυσχεράνει τη λειτουργία τους και σχετίζεται με τις χρήσεις γης και γενικότερα τις χωροταξικές αδυναμίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πατούλης: Να βγάλουμε την Αττική από την αδράνεια

Απονεμήθηκε στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη τιμητική πλακέτα για τις δράσεις και την προσφορά του στο επιχειρείν και ο ίδιος σημείωσε πως απαιτείται σκληρή δουλειά για να επιστρέψει το επιχειρείν στην Αττική.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πατούλης: Βάζουμε τέλος στην απραξία

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερωρίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης 100 χιλιάδων αδειών οδήγησης που εκκρεμούν εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.
Anakyklosi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μέλλον είναι «πράσινο»- Εκδήλωση του Ε.Ο.ΑΝ. και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην 86η ΔΕΘ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης, γιατί «το 80% των απορριμμάτων καταλήγει στους ΧΥΤΑ και μόνο το 20% πηγαίνει για ανακύκλωση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δίκτυο καφέ κάδων και 17 νέες μονάδες για ανακύκλωση

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «δε γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, όταν στη Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση 70 και προς ταφή 1 στα 100 κιλά».