ΓΔ: 2497.07 0.38% Τζίρος: 120.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:50:37
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φώτο: SOOC

Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας και Ύπατης Αρμοστείας με νέα Συμφωνία Έδρας

Η νέα Συμφωνία Έδρας Ελλάδας–Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ επιδιώκει ισχυρότερο επιχειρησιακό ρόλο για την προστασία των προσφύγων και ανθρωπιστική δράση στη χώρα.

Κατατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, προς κύρωση από τη Βουλή, η Συμφωνία Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Συμφωνία υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 19.2.2024 και με αυτή, ρυθμίζονται οι βασικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εντολής της, επιδιώκεται δε η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, προκειμένου η τελευταία να καταστεί πιο επιχειρησιακή και παραγωγική και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δράσης της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αποτελεί φορέα παγκόσμιας εμβέλειας που μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων. Ιδρύθηκε το 1950 και στην Ελλάδα είναι ενεργός από το 1952.

Σκοπός της Συμφωνίας Έδρας είναι η θέσπιση του πλαισίου εντός του οποίου θα λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα για την εκτέλεση της εντολής της στη χώρα, ήτοι η διεθνής προστασία και η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ προσφύγων και άλλων προσώπων που υπάγονται στην εντολή της.

Με τη διεθνή σύμβαση ορίζεται ότι η συνεργασία των δύο μερών θα πραγματοποιείται με βάση το Καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας και τα ψηφίσματα των οργάνων του ΟΗΕ που έχουν υιοθετηθεί από τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών. 

Προβλέπεται, εξάλλου, η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων και η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα από την Ύπατη Αρμοστεία έργα, προβλέπεται η σύναψη σχετικών συμφωνιών με την Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς.

 Ορίζεται, τέλος, ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα πρόσωπα που υπάγονται στην εντολή της και στους χώρους όπου εκτελούνται τα ως άνω έργα, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική εσωτερική νομοθεσία.

Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ως Περιφερειακό ή Τοπικό Γραφείο και να ιδρυθούν επιτόπια γραφεία εκτός Αθηνών, κατόπιν ειδοποίησης μέσω της διπλωματικής οδού και με τη γραπτή συγκατάθεση της Φιλοξενούσας Χώρας. 

Ορίζεται, εξάλλου, ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ασκεί τα καθήκοντα που του αναθέτει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, καθώς και οι δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων στο πλαίσιο της εντολής της Ύπατης Αρμοστείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στη 1:00 μ.μ., την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Έκτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Αλέξης Χαρίτσης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνη κουλτούρα στρατιωτικοποίησης

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για προώθηση κουλτούρας στρατιωτικοποίησης και δόγμα πολεμικού προσανατολισμού, ζητώντας προοδευτικό επαναπροσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή απειλεί το πολίτευμα

Ο Θ. Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή ως μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε αναστολή και ακύρωση της λαϊκής εντολής.
Σημαίες Ελλάδας Καναδά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ανάντ: Ελληνοκαναδική συνεργασία και ασφάλεια

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του, Ανίτα Ανάντ, συζητώντας για την ενίσχυση ελληνοκαναδικής συνεργασίας, τις διατλαντικές σχέσεις και τη διεθνή ασφάλεια, καθώς και για δράσεις σε πολυμερή αμυντικά σχήματα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ για περιφερειακές εξελίξεις

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ Κουβέιτ στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ. Επικεντρώθηκαν σε περιφερειακές εξελίξεις, οικονομικά, εμπόριο, ενέργεια και σημασία σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα μεταξύ των πρώτων που ενσωματώνουν την Οδηγία κατά SLAPPs

Εντός δύο ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας κατά των καταχρηστικών αγωγών SLAPPs, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.