Καταθέτοντας τις προτάσεις του για τις νευραλγικές θέσεις του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τοποθετήθηκε ενώπιον της πρώτης συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Με έμφαση στη ανανέωση και τη συλλογικότητα, ευχαρίστησε θερμά τη μέχρι πρότινος γραμματέα Ράνια Σβίγκου για τη συνεισφορά της, προτείνοντας για τη θέση του γραμματέα τον Στέργιο Καλπάκη, έναν νέο επιστήμονα με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και τις Νέες Τεχνολογίες.
Για τη θέση της αναπληρώτριας συντονίστριας, προτάθηκε η Αναστασία Σαπουνά, σηματοδοτώντας - όπως ανέφερε - το νέο πρόσωπο του κόμματος. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Γιώργο Καραμέρο για τους τελευταίους 7 μήνες εκπροσώπησης και ανακοίνωσε νέο εκπρόσωπο τύπου τον Κώστα Ζαχαριάδη.
Το περίγραμμα των αλλαγών και το μήνυμα ενότητας
Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως οι τρεις αυτές επιλογές, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, ενισχύουν την ανατροφοδότηση των ιδεών αλλά και την πολιτική συνέχεια. Όπως ανέφερε, επιδιώκεται η συγκερασμός εμπειρίας και νεότητας, με στόχο τη θωράκιση του κόμματος.
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστειλε σαφές μήνυμα ισχυρής επανεκκίνησης, διαμηνύοντας πως το κόμμα «κόντρα στο σύστημα εξουσίας και διαφθοράς που έχει στήσει το καθεστώς της δεξιάς, επέστρεψε δυνατός, ενισχυμένος, ενωμένος».
Επίθεση στην κυβέρνηση και αιχμές για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας πως «έκλεψαν τα λεφτά του ελληνικού λαού για να τα μοιράσουν στα δικά τους παιδιά και να στήσουν ένα πελατειακό κράτος». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αδράνεια και άγνοια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον ανήξερο» και πως «έξι χρόνια δήθεν 'επιτελικού κράτους' δεν γνώριζε κανείς τίποτα».
Επέκρινε τις πρόσφατες παραιτήσεις υπουργών, απαιτώντας σημαντικότερες πολιτικές ευθύνες. Υποστήριξε πως «το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι μπλεγμένο στο σκάνδαλο» και διατύπωσε την ανάγκη για περαιτέρω παραιτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας.
Κάλεσμα σε πολιτική αλλαγή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματος, ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αναδειχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θα διασφαλίσει, όπως ανέφερε, την αναγέννηση της χώρας. Με σφοδρή κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής, σχολίασε: «Καμία διαπραγμάτευση και εξιλέωση σε δεξιές πολιτικές. Καμία ανοχή και συναίνεση».
Ανέφερε επίσης πως μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, όπως είχε γίνει – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – το 2015 από την κυβέρνηση της Αριστεράς υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στόχοι προοδευτικής διακυβέρνησης
Σε επίπεδο προγράμματος, ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για:
- Μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Αντιμετώπιση του τραπεζικού καρτέλ
- Προστασία της πρώτης κατοικίας και της επιχειρηματικής στέγης
- Βελτίωση συνθηκών στέγης για όλους
- Επαναφορά της 13ης σύνταξης
- Σημαντική αύξηση (2 δισ. ευρώ) των επενδύσεων στην Υγεία, ιδιαίτερα στις αμοιβές προσωπικού
Θέσεις στην εξωτερική πολιτική και χρεία ευρύτερων συνεργασιών
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη διεθνή πολιτική, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα γεγονότα στη Γάζα.
Επιπλέον, επέμεινε στην ανάγκη για εκλογική αναμέτρηση, παρουσιάζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ολιγαρχία ως βασικούς λόγους αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής. Άφησε αιχμές προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την άρνησή τους στη δημιουργία κοινού μετώπου, υποστηρίζοντας πως έτσι, ουσιαστικά, επιτρέπουν τη διατήρηση της κατάστασης κατακερματισμού της αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε: «Η λύση είναι μία. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Εσωκομματική ανανέωση και ενότητα
Ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τα μέλη του κόμματος να υπερβούν τις προσωπικές επιδιώξεις και τις εσωτερικές τάσεις που άλλοτε λειτουργούσαν διασπαστικά, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής – με ποσοστό 75% ως προς το 2022 και 60% ως προς τη σύνθεση προ Συνέδριου.