ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ergazomenoi-dei
ΑΠΕ

Γ. Θωμάς: Θα δοθούν στους ενεργειακούς δήμους οι οφειλές της ΔΕΗ

Πρόκειται για οφειλές της επιχείρησης στην τοπική κοινωνία και υποσχέθηκε πως θα επιστραφούν από τον τοπικό φόρο ανάπτυξης. Παράλληλα, ζήτησε τη συμμετοχή στο σχεδιασμό όλων «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Περιοδεία στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου της ΔΕΗ πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος συνομίλησε με εργαζόμενους.

«Είμαι εδώ για να δω από κοντά τους εργαζόμενους, τις δεξιότητες που διαθέτουν στο χειρισμό γιγάντιου και ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού, που δουλεύουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, με ήλιο, σκόνη ή και χιόνι», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς κατά τη διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι ελπίζει στο τέλος αυτής της περιοδείας να συναντηθεί και το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό «που είναι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μια πηγή πλούτου». «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε το σχέδιο που ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα της περιοχής, να έχει αυτήν την παράμετρο». Υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υπουργείο και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της επιχείρησης από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Τα ποσά που οφείλονται από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας είναι οφειλές από το 2014 και αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχουν στο σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου ο διευθυντής της Λιγνιτικής εκμετάλλευσης Κώστας Μαχτής ανέφερε στον υπουργό ότι «η ΔΕΗ έχει δαπανήσει χρήματα και έχει ήδη προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που διαθέτουν συνολικό κοίτασμα λιγνίτη 160 εκατ. τόνων, το οποίο επαρκεί για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως το 2040». Ανέφερε επίσης ότι «έχουν γίνει απαλλοτριώσεις του οικισμού της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής που θα τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τα επόμενα χρονιά τη λειτουργία της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας».

Ο Γεράσιμος Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, ένα έργο που θα κοστίσει 1,386 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή παραγωγής Δημήτρη Μετικάνη, έχουν εκταμιευθεί από τη ΔΕΗ προς την ανάδοχο εταιρεία 1,071 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 κα θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Αυτή τη χρονική περίοδο απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι ενώ μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρείες από τη Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου, η μονάδα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40χρονια. Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες της νέας μονάδας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων. Επίσης, επισκέφθηκε τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους και συνομίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στον τομέα των συγκολλήσεων.

Κατά την επίσκεψη του στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, ο Γεράσιμος Θωμάς ανέβηκε στον γιγάντιο εκσκαφέα εξόρυξης αγόνων, μπήκε στο θάλαμο του χειριστή και συνομίλησε μαζί του. Από τον ασύρματο έδωσε το σύνθημα για να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη ανατίναξη βράχων, πρόκειται μια συνηθισμένη διαδικασία που γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τη διάνοιξη του ορυχείου.

Μίλησε με τους χειριστές των γιγάντιων φορτηγών Τάμπερ, που μεταφέρουν σε κάθε δρομολόγιο 160 τόνους χωμάτων. Θέλησε να δει από κοντά ακόμη και τις περιβαλλοντικές δράσεις της εταιρείας, επισκέφθηκε εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί και σήμερα είναι δάση η καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ δοκίμασε τα μήλα από το πρότυπο οπωρώνα που διαθέτει η επιχείρηση, του οποίου η παραγωγή του μοιράζεται σε ιδρύματα, νοσοκομεία και κοινωνικά παντοπωλεία.

Προσερχόμενος αργά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, συνομίλησε με μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Αυτή την ώρα ο Γεράσιμος Θωμάς συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων της ΔΕΗ, που πραγματοποιείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Τον υφυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κανάκης, η Όλγα Κουρίδου και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Επίσης, οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης της ΝΔ και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επενδυτές προσδοκούν «ανάσταση» της ΔΕΗ

Στις ισχυρές προσδοκίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αποσαφήνιση της στρατηγικής εξυγίανσης της ΔΕΗ στην αγορά από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εθνικές εκλογές ελπίζουν οι επενδυτές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πριν τελειώσει το φιάσκο των επιδοτήσεων ρεύματος έρχεται και 2ο

«Περιμένουμε να δούμε τι άλλα χρωστούμενα θα βγάλουν τώρα που τελείωσαν οι εκλογές και δεν έχουν τον φόβο της ψήφου των απογοητευμένων πολιτών» αναφέρει κλείνοντας στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Έως 3,6 δισ. ευρωπαϊκά κονδύλια για την απανθρακοποίηση των νησιών μας

Η διαχείριση της Κλιματικής Κρίσης, η ενεργειακή πολιτική, τα GR-eco Islands, και η βιωσιμότητα των νησιών και της παράκτιας Ελλάδος, τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των «Διαλόγων της Νισύρου».
Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι δέσμευση στους φιλάθλους του

Το ΥΠΕΝ ενέταξε την κατασκευή του γηπέδου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, απόφαση η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.