ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται τα δικαιολογητικά από τον επόμενο μήνα

Ηλεκτρονικά και χωρίς αίτηση θα εκδίδονται πλέον πιστοποιητικά όπως γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας και εγγυτέρων συγγενών.

Από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας το σύνολο των Ελλήνων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά και της ψηφιοποίησης εκλογικών διαδικασιών. Σε αυτό το «πακέτο» δικαιολογητικών που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών και τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες αλλά και από το δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο. Όπως είπε, «πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση, η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών, όπως είναι η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία, μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι λόγω της πανδημίας ο χρόνος για την κατάθεση αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει στις 30 Ιουνίου. Αναφερόμενος στην τηλεργασία, την οποία χρησιμοποιεί πλέον ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στο δημόσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσονται πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι τώρα ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα χρειασθεί ευρεία χρήση της τηλεργασίας. Άρα είναι ζητούμενα και προκλήσεις και σε επίπεδο θεσμικό πλέον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θοδωρής Λιβάνιος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μαρινάκη - Λιβάνιου για τον νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης, θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο για τη διαβούλευση του νέου ΚΤΑ, εστιάζοντας σε θέματα ΔΕΥΑ και διατάξεις του νέου πειθαρχικού κώδικα.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Στη Γαλλία, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πυρπολήθηκαν 1.173 οχήματα και έγιναν 505 προσαγωγές, με 403 συλλήψεις/προφυλακίσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για πιο «ήρεμη» νύχτα από πέρυσι, με λιγότερες επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Περισσότερα από 1.000 οχήματα κάηκαν και πάνω από 500 άτομα προσήχθησαν στη Γαλλία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι ταραχές ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Υφυπουργού και Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. σε τραυματίες αστυνομικούς στο 401

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκαν ενόψει Χριστουγέννων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτριος Μάλλιος, προσφέροντας ευχές και συμβολικά δώρα.