ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ergazomenoi-dei
ΑΠΕ

Γ. Θωμάς: Ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ.

Την διαβεβαίωση ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ακριτική Φλώρινα. Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου στο κοντρόλ της μονάδας ο κ. Θωμάς τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να υπάρχουν οι χωριστές εταιρίες, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όμως εφόσον δεν έγινε η πώληση τους για διάφορους λόγους, θα πάμε πάλι στην μητρική ΔΕΗ για να διαχειριστεί το δυναμικό της» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ σε αυτά που χρειάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της μονάδας μετέφερε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης, του υπουργού και του πρωθυπουργού, είτε γίνει γρήγορα ή αργότερα η μετάβαση στην μεταλιγνιτικη εποχή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα δώσει απάντηση για τις λιγνιτικές μονάδες και η κυβέρνηση στην συνέχεια θα λάβει την πρόταση της προκειμένου να λάβει τις δικές της αποφάσεις. Υπογράμμισε βέβαια ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες έχουν ανέβει στα ύψη και προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα ανέβουν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Ανέφερε επίσης ότι το κλίμα σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό στην παρουσία του λιγνίτη και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας τελών και φόρων για τις χώρες που συνεχίζουν να το αξιοποιούν.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας αφού η «Μελίτη» είναι η νεότερη και φιλικότερη μονάδα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που διαθέτει η ΔΕΗ. Έδειξε ενδιαφέρον για τις εκπομπές των ρύπων και εάν αυτές βρίσκονται κάτω από το περιβαλλοντικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ.

Νωρίτερα στην αίθουσα συσκέψεων του σταθμού υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ λέγοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πρόεδρο» επειδή δεν αντιδρά στις εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης. Ο Γ. Αδαμίδης αποχώρησε από την σύσκεψη λέγοντας ότι «η θεσμική ευγένεια του προέδρου της Ομοσπονδίας απέναντι στον φιλοξενούμενο υπουργό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ergazomenoi-dei
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Θωμάς: Θα δοθούν στους ενεργειακούς δήμους οι οφειλές της ΔΕΗ

Πρόκειται για οφειλές της επιχείρησης στην τοπική κοινωνία και υποσχέθηκε πως θα επιστραφούν από τον τοπικό φόρο ανάπτυξης. Παράλληλα, ζήτησε τη συμμετοχή στο σχεδιασμό όλων «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Παραμένει το μπόνους των 5.000 ευρώ στους εργαζομένους

Την παράταση ισχύος του «μπόνους» των 5.000 ευρώ σε όσους εργαζομένους της ΔΕΗ συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης συμφώνησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήκωσε το γάντι η Γεροβασίλη, κατεβαίνει υποψήφια απέναντι σε Κασσελάκη

Η κα Γεροβασίλη αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτηση της σημείωσε πως ο ρόλος του προέδρου είναι να ενώνει όχι να διχάζει και να απειλεί, αλλά και να μεγαλώνει το κόμμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ο Κ. Φραγκογιάννης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για το Εμπόριο και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από την αλιεία, τη γεωργία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.