ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιώργος Κέλλας στη Βουλή
Φωτογραφία SOOC

Κέλλας: Αγροβολταϊκά και καινοτομία για το μέλλον της γεωργίας

Στο συνέδριο AGRIVOLTAICS 2025, ο Χρήστος Κέλλας ανέδειξε τον ρόλο των αγροβολταϊκών και των οργανικών φωτοβολταϊκών ως λύση για παραγωγικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμη γεωργία.

Με επίκεντρο τη καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη γεωργία, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο AGRIVOLTAICS 2025, συγκεντρώνοντας κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και θεσμικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης πράσινης ενέργειας και αγροτικής παραγωγής ως καταλύτη για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι η μετάβαση σε ένα ανθεκτικό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό σύστημα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και της ανάγκης για μεγαλύτερη παραγωγικότητα απαιτεί λύσεις που συνδυάζουν καινοτομία και πρακτική εφαρμογή.

Τα αγροβολταϊκά συστήματα και ειδικά τα οργανικά φωτοβολταϊκά αποτελούν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, μια ευέλικτη και πολλά υποσχόμενη λύση, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα των οργανικών φωτοβολταϊκών, ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι τα ελαφριά, εύκαμπτα και ημιδιάφανα πάνελ επιτρέπουν τη διέλευση φωτός, τοποθετούνται πάνω από καλλιέργειες χωρίς να περιορίζουν τη φωτοσύνθεση και προσφέρουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης παραγωγής αγροτικών προϊόντων και καθαρής ενέργειας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες, όπως τα οργανικά εκτυπωμένα ηλεκτρονικά και τις εύκαμπτες φωτοβολταϊκές επιφάνειες, που διευρύνουν τις δυνατότητες προσαρμογής σε διαφορετικές καλλιέργειες και γεωμορφολογίες, ανοίγοντας νέους δρόμους στον σχεδιασμό των γεωργικών υποδομών.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η επιτυχής υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ ερευνητών, επιχειρήσεων, γεωτεχνικών και της πολιτείας, καθώς και την ύπαρξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, πρόσβαση στην τεχνογνωσία και οικονομικά βιώσιμες λύσεις για τα διαφορετικά παραγωγικά περιβάλλοντα.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί απλώς μια επιστημονική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική επένδυση στο αύριο της ελληνικής γεωργίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: Προτεραιότητα η ανθρωποκεντρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Στην ανθρωποκεντρική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης εστιάζει η κυβερνητική στρατηγική, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ανακοινώνοντας δράσεις στήριξης της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θανάσης Μπλέτσας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλέτσας: Η στρατηγική βιωσιμότητας της ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC στην παραγωγή

Τη βιωσιμότητα ως βασικό πυλώνα της επιχειρησιακής στρατηγικής ανέδειξε η ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC στο συνέδριο Sustainable Manufacturing 2025, παρουσιάζοντας πρακτικές πράσινης ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και ψηφιακής καινοτομίας.
Άδωνις Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Αναθεωρήσεις «Ελλάδα 2.0» ενισχύει έργα με κοινωνικό αντίκτυπο

Ο Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε στη Βουλή ότι οι αναθεωρήσεις του «Ελλάδα 2.0» είναι προβλεπόμενες και στοχεύουν στη χρηματοδότηση έργων υγείας, πρόνοιας, οδικής ασφάλειας, ψηφιακών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Στο επίκεντρο το βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και η πράσινη μετάβαση

Ο υφ. Οικονομίας Γ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδυάζει βιωσιμότητα, δημοσιονομική σταθερότητα και επενδύσεις, αξιοποιώντας πόρους ΤΑΑ και ΕΣΠΑ, με στόχο μια ανθεκτική, εξωστρεφή και δίκαιη οικονομία.