ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Δένδιας ομιλία
Ο Νίκος Δένδιας σε ομιλία στο συνέδριο DEFEA Conference στην Αθήνα.

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» φέρνει το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην Ελλάδα

Υπογράμμισε πως η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει ένα σύγχρονο και ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, με ολιστική προσέγγιση στην άμυνα,.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της τελετής εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, η «Ατζέντα 2030» προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, ξεπερνώντας τα στενά όρια της χωρικής υπεράσπισης των θαλασσών και προσδίδοντας στο Ναυτικό ρόλο ευρύτερης στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ο κ. Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε τη σημασία της θάλασσας για τον Ελληνισμό και τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού ως εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση UNCLOS.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης, χωρίς να αμφισβητεί τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών. Παράλληλα, προανήγγειλε περαιτέρω ενίσχυση του Ναυτικού με νέες μεγάλες πλατφόρμες, καθώς και με την εισαγωγή αυτόνομων συστημάτων αέρος, θαλάσσης και υποθαλάσσιων, αλλά και με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και διοίκησης (Command and Control).

Σε λίγες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, θα υψωθεί η ελληνική σημαία στην πρώτη φρεγάτα Belharra, τον «Κίμωνα», σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό Στόλο και επιβεβαιώνοντας τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες και οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν τον κύριο παράγοντα ισχύος. Για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, δρομολογούνται μισθολογικές αυξήσεις και μέτρα κοινωνικής προστασίας, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα για το προσωπικό.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε θερμές ευχές στις γυναίκες και τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού και της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, καθώς και στις οικογένειές τους, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Παρουσίες στην τελετή και ευρύτερη συμμετοχή

Στην τελετή παρευρέθηκαν βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Βλαχάκος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Από τη στρατιωτική ηγεσία, παρόντες ήταν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, επίτιμων αρχηγών ΓΕΝ, καθώς και εκπροσώπων αρχών, επιμελητηρίων και τοπικών φορέων. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Σε Matternet και Stanford για αμυντική τεχνολογία και καινοτομία

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Matternet και το Stanford, συζητώντας με Έλληνες επιστήμονες για αμυντική καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις ασφάλειας σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συζητήσεις με Λίβανο για ασφάλεια και ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Νίκος Δένδιας συναντά τον Λιβανέζο ομόλογό του, συζητώντας περιφερειακή ασφάλεια και τη συνδρομή της Ελλάδας στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας την προστασία χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.
Νίκος Δένδιας στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας και Γκιλφόιλ συζητούν για τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις

Ο Νίκος Δένδιας συναντά την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.
Νίκος Δένδιας σε παρέλαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Παρών σε εκδήλωση του ΓΕΑ για την κοινωνική προσφορά της ΠΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παραστεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 11:30 π.μ., στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, σε εκδήλωση του ΓΕΑ με θέμα «Η κοινωνική προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας».