Το δικαίωμα σιωπής επικαλέστηκε ο παραγωγός Γ. Ξυλούρης κατά την παρουσία του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά υποθέσεις σχετικές με κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, τα τελευταία έξι μήνες έχει βιώσει δημόσιο διασυρμό, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, χωρίς να του έχει δοθεί η δυνατότητα να γνωρίζει τις ακριβείς κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Επισήμανε ότι έχει υποβληθεί σε ελέγχους, τόσο επιτόπιους όσο και διοικητικούς, χωρίς να διαπιστωθεί παράνομη λήψη χρημάτων, ωστόσο, όπως ανέφερε, η προσωπική του φήμη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Αναφερόμενος στην κλήση του από την επιτροπή, υπογράμμισε πως σέβεται τον θεσμικό ρόλο των μελών, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για στοιχεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση, όπως συνομιλίες, διαβιβαστικά της εισαγγελίας ή πορίσματα για ξέπλυμα χρήματος.
Όπως τόνισε, «επειδή έχω και εγώ τα δικαιώματά μου, που ο νόμος και το Σύνταγμα απαιτεί για τον καθένα... θα επικαλεστώ το δικαίωμα σιωπής, και δεν θα απαντήσω σε καμιά ερώτηση σας».
Ο κ. Ξυλούρης ξεκαθάρισε ότι η στάση του δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού προς την επιτροπή, αλλά αποτελεί επιλογή υπεράσπισης της οικογένειάς του. Ζήτησε, μάλιστα, να γίνει σεβαστή αυτή η απόφασή του.
Σε ερώτηση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, Α. Νικολακόπουλου, σχετικά με το αν του έχει απαγγελθεί κατηγορία ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Ξυλούρης επανέλαβε ότι δεν είναι νομικός και ότι έχει ήδη καταθέσει το υπόμνημά του. Τόνισε πως όποια στοιχεία διαθέτει θα τα καταθέσει στον αρμόδιο δικαστή όταν κληθεί, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί περαιτέρω για ζητήματα που δεν γνωρίζει.
Τέλος, σε ερώτηση αν θα απαντούσε σε ερωτήματα που δεν αφορούν την προσωπική του εμπλοκή, ο κ. Ξυλούρης απάντησε ότι θα καταθέσει ό,τι γνωρίζει μόνο ενώπιον του εισαγγελέα ή του ανακριτή, όταν του ζητηθεί επισήμως.