ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργείο Εξωτερικών
Φώτο: Υπουργείο Εξωτερικών

Υπ. Εξωτερικών: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει πλήρως τη Βόρεια Μακεδονία

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου και είναι δεσμευτική σε κάθε επίπεδο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως είναι δεσμευτική τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο για όλες τις πλευρές.

Σε απάντηση σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η επίσημη συνταγματική ονομασία της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το υπουργείο τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου της συμφωνίας δεν θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, σημειώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η συμμόρφωση προς αυτήν αποτελεί θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών.

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι στις διεθνείς συνθήκες δεν υφίστανται de facto καταστάσεις, καθώς η εφαρμογή τους είναι ενιαία και καθολική. Η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές της υφυπουργού Εξωτερικών Α. Παπαδοπούλου στην Ουάσιγκτον

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, συμμετείχε σε υπουργικό φόρουμ και το Φόρουμ Δελφών, ενώ είχε σημαντικές επαφές με μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και της Ελληνικής-Ισραηλινής Συμμαχίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: Έμφαση στη στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης και διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας και την κοινή προσήλωση σε πολυμέρεια και διεθνές δίκαιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στη Μαδρίτη αύριο για συνάντηση με τον Ισπανό ΥΠΕΞ Αλμπάρες

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται αύριο, Τρίτη 3/2, τη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (13:30). Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στις 15:00.
Πλημμυρισμένος δρόμος Ποταμιά
ΔΙΕΘΝΗ

Σε 13 χρόνια μειώθηκαν σημαντικά οι φυσικοί ποταμοί στα Βαλκάνια

Τα τελευταία 13 χρόνια, τα Βαλκάνια έχουν χάσει 2.450 χλμ. ελεύθερης ροής ποταμών, με μείωση 7% των φυσικών διαδρομών, σύμφωνα με μελέτη Riverwatch-EuroNatur που καλύπτει 83.824 χλμ. σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.