ΓΔ: 2666.8 0.50% Τζίρος: 55.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:36
Μέγαρο Μαξίμου

Κυβέρνηση: Κρατάμε υπεύθυνη στάση στο ζήτημα της Βενεζουέλας

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε υπεύθυνα στην κρίση της Βενεζουέλας, σε συνεννόηση με εταίρους ΕΕ και ΟΗΕ, προετοιμάζοντας στήριξη στους Έλληνες στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε δημοκρατική νομιμότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελληνική Κυβέρνηση διατήρησε σοβαρή και υπεύθυνη στάση από την έναρξη της κρίσης στη Βενεζουέλα. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρέμεινε σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τις τοπικές διπλωματικές αρχές.

Παράλληλα, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη Βενεζουέλα.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα, επισημαίνοντας το δικτατορικό καθεστώς Μαδούρο και συντασσόμενος με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Τόνισε επίσης τα ζητήματα νομιμότητας που προκύπτουν, σημειώνοντας ότι αυτά θα αξιολογηθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Σε μια σύνθετη και επείγουσα κατάσταση, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ομαλή μετάβαση σε καθεστώς δημοκρατικής νομιμοποίησης, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας. Η επίσημη θέση της Ελλάδας θα διατυπωθεί θεσμικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκαλείται εκτάκτως για το ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επιπόλαιη στάση όσων εκφράζουν άποψη χωρίς επαρκή γνώση των δεδομένων και βασιζόμενοι σε άσχετες αναλογίες, χαρακτηρίζεται όχι μόνο πρόχειρη αλλά και εθνικά επικίνδυνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε στενά με προσοχή την κατάσταση στην Βενεζουέλα

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους και την Πρεσβεία στο Καράκας, που είναι σε επαφή με την ελληνική κοινότητα και έτοιμη για παροχή βοήθειας.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Η κυβέρνηση αργεί να καταλάβει πως ηρεμία με Τουρκία δεν αρκεί

Ο Δημήτρης Μάντζος κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη συνειδητοποίηση κινδύνων, επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας και παράλειψη αξιοποίησης της κατοχύρωσης της ΑΟΖ το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας και η κριτική για την προετοιμασία

Ο Αλ. Βιδούρης αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας. Πώς κατέληξε το υπ. Εξωτερικών στην επιλογή του έμπειρου διπλωμάτη. Το BD αποκαλύπτει στοιχεία της επιστολής του απερχόμενου επικεφαλής.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.
Μονή Αγίας Αικατερίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Ζητούν παρέμβαση ΕΕ για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την ΕΕ να παρέμβει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στην Αίγυπτο στις 23 Αυγούστου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.