ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άτομα στη σύνοδο της Med-TSO
Φώτο: Ο ΑΔΜΗΕ στη Med-TSO για διασυνδεσιμότητα δικτύων στη Μεσόγειο, Credits: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Σύνοδος Med-TSO στο Αμμάν για διασυνδέσεις στη Μεσόγειο

Ο ΑΔΜΗΕ συμμετείχε στη σύνοδο Med-TSO στο Αμμάν, με έμφαση στα έργα διασύνδεσης Ελλάδας με Κύπρο-Ισραήλ, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του TEASIMED 2.

Ο ΑΔΜΗΕ συμμετείχε στην περιφερειακή σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου της Ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Med-TSO, που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας τον προηγούμενο μήνα.

 Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των μεσογειακών χωρών.

Τον ΑΔΜΗΕ εκπροσώπησε ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και αντιπρόεδρος του Med-TSO, δρ. Θεόδωρος Τσακίρης. 

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, ο κ. Τσακίρης παρουσίασε τη συστηματική συμβολή του οργανισμού στην εκπόνηση μελετών και την κατάρτιση του Μεσογειακού Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (Mediterranean Master Plan του προγράμματος TEASIMED 2), με ορίζοντα το 2030 και το 2040.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης που υλοποιεί, στηρίζει ή σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Εστιάστηκε στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector), την Αίγυπτο (GREGY) και τη Σαουδική Αραβία (Saudi Greek Interconnection).

Ο δρ. Τσακίρης χαρακτήρισε τη διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας ως ένα εμβληματικό έργο του οικονομικού και γεωπολιτικού διαδρόμου IMEC. 

Τόνισε ότι το έργο αυτό συνάδει με τη στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Med-TSO για διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου και τον περιφερειακό διαχειριστή GCCIA.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος TEASIMED 2, πρωτοβουλία του Med-TSO που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. 

Στόχος είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των ηλεκτρικών συστημάτων στη Μεσόγειο, με έμφαση σε συγκεκριμένα έργα διασύνδεσης, ρυθμιστικές και χρηματοδοτικές πολιτικές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρέσβης της ΕΕ στην Ιορδανία, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και στελέχη διαχειριστών, ρυθμιστικών αρχών και ενεργειακών φορέων από όλα τα κράτη της Μεσογείου.

Η επόμενη διάσκεψη του Med-TSO στο πλαίσιο του TEASIMED 2 θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές τον Ιανουάριο του 2026. Το απολογιστικό συνέδριο του προγράμματος θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2026 στις Βρυξέλλες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ για ΑΔΜΗΕ: Θεσμική υπευθυνότητα στις αναφορές για αύξηση κεφαλαίου

Πηγές του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αφορά το δημόσιο συμφέρον λόγω της σημασίας των ενεργειακών υποδομών και απαιτεί υπευθυνότητα με βάση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και της κεφαλαιαγοράς.
Μάνος Μανουσάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η «διπλή» αύξηση 1 δισ., στις ράγες επενδύσεις 7,5 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκκίνηση της αύξησηε κεφαλαίου 1 δισ. από τους υφιστάμενους μετόχους (Δημόσιο–State Grid). Σε δύο στάδια η ΑΜΚ στην εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και την ΑΔΜΗΕ ΑΕ.. Έρχονται επενδύσεις 7,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2034.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης για Κύπρο λόγω διασύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους

Κύπρος και Ελλάδα καθυστερούν το GSI, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση. Ο Γιάννης Μανιάτης θα θέσει ερώτημα στην Κομισιόν, ζητώντας διευκρινίσεις για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρη