Φωτό: ΑΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός την πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνολική παροχή βοήθειας ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόταση της Επιτροπής, την οποία ονομάζει «Next Generation EU», υπάρχει η σύσταση για τρία ειδικά προγράμματα συνολικής αξίας 750 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα στηριχθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, παροχή κρατικής βοήθειας σε βιώσιμες επιχειρήσεις, τα δημόσια Συστήματα Υγείας και φυσικά η αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι ενεργό παραμένει και το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Εκ των 750 δισ., τα 500 δισ. θα αφορούν χορηγήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη, αλλά κυρίως αυτά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού, ενώ τα υπόλοιπα 200 δισ. θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η Κομισιόν ουσιαστικά προσπάθησε να συγκεράσει από τη μία πλευρά τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη να λάβει υπόψη της και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες επιμένουν ότι δεν πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις, αλλά δάνεια.

Ταυτόχρονα, κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός, προτείνει η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου να γίνει μέσω των αγορών, με έκδοση κοινού χρέους, το οποίο θα έχει ως εγγύηση τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΕ είναι πραγματικά ενωμένη σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στους κανόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να σταματήσει τις νέες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι σε κλίμα έντασης

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».