ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός την πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνολική παροχή βοήθειας ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόταση της Επιτροπής, την οποία ονομάζει «Next Generation EU», υπάρχει η σύσταση για τρία ειδικά προγράμματα συνολικής αξίας 750 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα στηριχθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, παροχή κρατικής βοήθειας σε βιώσιμες επιχειρήσεις, τα δημόσια Συστήματα Υγείας και φυσικά η αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι ενεργό παραμένει και το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Εκ των 750 δισ., τα 500 δισ. θα αφορούν χορηγήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη, αλλά κυρίως αυτά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού, ενώ τα υπόλοιπα 200 δισ. θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η Κομισιόν ουσιαστικά προσπάθησε να συγκεράσει από τη μία πλευρά τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη να λάβει υπόψη της και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες επιμένουν ότι δεν πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις, αλλά δάνεια.

Ταυτόχρονα, κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός, προτείνει η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου να γίνει μέσω των αγορών, με έκδοση κοινού χρέους, το οποίο θα έχει ως εγγύηση τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΕ είναι πραγματικά ενωμένη σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στους κανόνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη

Στην Αθήνα θα βρεθούν 20 ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν για να συζητηθεί η στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξίας ενόψει των σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών το 2023 και 2024.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γιοχάνες Χαν για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση πως το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

O πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς καμιά από τις χώρες και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους.
Mitsotakis Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πρόοδος με Αλβανία στο ζήτημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και εξέφρασε την ικανοποίησή για το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διαδικασία του Βερολίνου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τι θα επισημάνει

O πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό και για την περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση άμεσα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα είναι πολύ δύσκολο τα κράτη της ΕΕ να συνεχίσουν να στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, ενώ υπογράμμισε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.