ΓΔ: 2279.86 0.03% Τζίρος: 90.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:43
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κ. Πιερρακάκης: Ήρθε η στιγμή να επανεκτιμήσουμε το ευρώ και την αξία της ΕΕ

Όπως ανέφερε ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί ο ρόλος του ευρώ στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Οι προτεραιότητες του Eurogroup όπως καθορίστηκαν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των επόμενων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Κυριάκο Πιερρακάκη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο Ταμείο Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, στις τιμές της ενέργειας και στην ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στα δύο βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το Eurogroup. Το πρώτο αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Όπως σημείωσε, «υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι ο διεθνής ρόλος του ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της προόδου πολλών άλλων προτεραιοτήτων που έχουμε ήδη προσδιορίσει για την ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ, όπως η Ένωση Αποταμίευσεων και Επενδύσεων, η ατζέντα ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της ψηφιακής χρηματοδότησης»

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο του νομίσματός μας στο διεθνές νομισματικό σύστημα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη νομισματική μας κυριαρχία και την οικονομική μας ανθεκτικότητα», πρόσθεσε.

Το δεύτερο, «επίκαιρο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, αφορά τις παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα παρουσία του υπουργού Οικονομικών του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σχαμπάνιε και της καθηγήτριας Χέλεν Ρέι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής ομάδας των G7 για τις παγκόσμιες ανισορροπίες. 

«Όλοι συμφώνησαν με τη θέση της Επιτροπής ότι πρέπει να εξετάσουμε τις παγκόσμιες ανισορροπίες με ευρύ τρόπο. Δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένες ροές εμπορίου αγαθών μεταξύ μεμονωμένων χωρών, αλλά το σύνολο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών διασυνδέσεων», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Καναδά, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «ελπίζουμε να δημιουργούμε γέφυρες και όχι το αντίθετο». Όπως εξήγησε, «ένα στοιχείο αυτής της συζήτησης είναι η προώθηση διαλόγου σχετικά με κοινές προκλήσεις για την οικονομική ευημερία και σταθερότητα, πρωτίστως στους G7 και επίσης ευρύτερα στους G20. Έχουμε όλοι κοινό συμφέρον σε αυτόν τον διάλογο, ώστε να μειώσουμε τους γεωοικονομικούς κινδύνους».

Σε σχέση με τις παγκόσμιες ανισορροπίες, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε τη σημασία της σαφούς οριοθέτησης, της διαχείρισης και του διαλόγου, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ προσφέρει προστιθέμενη αξία λόγω των εμπειριών της με τις εσωτερικές ανισορροπίες. Πρέπει να δημιουργηθούν κανάλια επικοινωνίας με όλα τα κρίσιμα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, για προώθηση της συζήτησης. Στόχος είναι η επίτευξη κοινών ορισμών και προσεγγίσεων».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε επίσης για την ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για νέα πρωτοβουλία έξι κρατών-μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία και Κάτω Χώρες). Οι χώρες αυτές συγκρότησαν μια άτυπη ομάδα συντονισμού, γνωστή ως «E6».

Στο ερώτημα αν η πρωτοβουλία αυτή συνιστά απειλή, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Όχι, δεν αποτελεί απειλή. Πρόκειται για προσωρινή και ανεπίσημη πρωτοβουλία, συμπληρωματική προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενσωματωμένη σε αυτούς».

Τέλος, το Eurogroup ανανέωσε τη θητεία του Φινλανδού Τούομας Σαρανχέιμο στη θέση του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup κατέθεσε ο Κ. Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup, τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής και συντονισμένης δράσης στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες, συστημικές προκλήσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ζωτικής σημασίας η διαφύλαξη του διεθνούς ρόλου του ευρώ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε από τις Βρυξέλλες τη σημασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία, συζητώντας παράλληλα και παγκόσμιες ανισορροπίες.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή υπουργού Οικονομικών Καναδά στο Eurogroup για ενίσχυση σχέσεων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόεδρος του Eurogroup, υποδέχθηκε για πρώτη φορά Καναδό υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά και τις προτεραιότητες του Eurogroup.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προτεραιότητα η επιστροφή σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προήδρευσε για πρώτη φορά στο Eurogroup, εκφράζοντας ανυπομονησία για συνεργασία στις κοινές προκλήσεις. Αναφέρθηκε στην ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ και τη συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης.