ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παπασταύρου, Μόραν
Φώτο: Συνάντηση Παπασταύρου με αντιπροσωπεία Κογκρέσου των ΗΠΑ για ενέργεια, Credits: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση Παπασταύρου με αντιπροσωπεία Κογκρέσου των ΗΠΑ για ενέργεια

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με επίκεντρο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη συνεργασία σε ενέργεια και επενδύσεις.

Με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, υπό τον γερουσιαστή Jerry Moran, συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με αντικείμενο τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών στον ενεργειακό τομέα.

Από την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν οι γερουσιαστές Kirsten Gillibrand, John Barrasso –επικεφαλής της πλειοψηφίας και δεύτερος σε κατάταξη Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία–, John Boozman, Deb Fischer, Gary Peters, καθώς και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Kimberly Guilfoyle.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, με έμφαση στην ενέργεια και τις επενδύσεις.

Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τις 3+1 ενεργειακές συμφωνίες που έχουν συναφθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πρόκειται για τη συνεργασία της κοινοπραξίας Chevron – HELLENiQ ENERGY, τη συμφωνία της ExxοnMobil με HELLENiQ ENERGY και ENERGEAN, καθώς και τη συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ της Atlantic See –που ιδρύθηκε από τον όμιλο AKTOR (60%) και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (40%)– και της αμερικανικής εταιρείας Venture Global Inc.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναβίωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

 Ο υπουργός τόνισε ότι η πρόσφατη Κοινή Δήλωση για την Υπουργική Σύνοδο Ενέργειας 3+1, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2025, αποτελεί δέσμευση για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης είναι πολυδιάστατος: λειτουργεί ως ευρωπαϊκή πύλη LNG, ραχοκοκαλιά Νότου – Βορρά μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, κόμβος διαφοροποίησης ενέργειας που συνδυάζει LNG, ανανεώσιμες πηγές και διασυνδέσεις, αλλά και ως περιφερειακό κέντρο αναδιανομής φυσικού αερίου.

Τέλος, σημείωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η συνεργασία αυτή έχει στρατηγική σημασία, καθώς επεκτείνει την πρόσβαση στην αγορά LNG των ΗΠΑ, μειώνει την ενεργειακή μόχλευση της Ρωσίας και ενισχύει τις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού. 

Παράλληλα, υποστηρίζει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και της περιοχής, συνδέοντας τον αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό με την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ενισχύοντας τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για τη γεώτρηση υδρογονανθράκων στο «μπλοκ 2» του ΒΔ Ιονίου. Η γεώτρηση, προγραμματισμένη για Φεβρουάριο 2027, θα είναι η πρώτη σε 40 χρόνια και αφορά συνεργασία ExxonMobil, Energean, HELLENiQ Energy.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσκέψεις στο ΥΠΕΝ για ηλεκτροδότηση, εφοδιασμό και κρίση στη Μέση Ανατολή

Αύριο, Μ. Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος συσκέπτονται με φορείς ενέργειας για την ασφάλεια εφοδιασμού και τις επιπτώσεις της κρίσης Μ. Ανατολής ενόψει Πάσχα.
Λιμάνι Κέρκυρας αεροφωτογραφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 ξεκινά η ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο, λέει το ΥΠΕΝ

Οι κ. Παπασταύρου και Τσάφος συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil στις ΗΠΑ, όπου συζήτησαν για τη μεγάλη υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο, που ξεκινά μετά από 40 χρόνια με τη συνεργασία ExxonMobil-Energean-Helleniq Energy.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου-Chevron: Σεισμικές έρευνες νότια Κρήτης ως 2026

Επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με στόχο την έναρξη σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης έως το 2026, μετά από συνάντηση των ΥΠΕΝ και Chevron στο Χιούστον στο πλαίσιο του συνεδρίου CERAWeek.
Σταύρος Παπασταύρου σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στον νέο ενεργειακό χάρτη Ευρώπης

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε στην CERAWeek 2026 ότι η Ευρώπη έμαθε πως η ενεργειακή εξάρτηση δεν σημαίνει ασφάλεια. Υπογράμμισε την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσω κλεισίματος του TurkStream και ανάπτυξης αμερικανικού LNG.
Σταύρος Παπασταύρου διπλωμάτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στη Μεσόγειο

Η Ευρώπη αλλάζει ενεργειακά, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο σταθερότητας, όπως τόνισε ο Υπ. Ενέργειας Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek 2026, επισημαίνοντας τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές αντί του ρωσικού αερίου.