ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
κοπάδι προβάτων υπαίθρια
Φώτο: Shutterstock

Κ. Τσιάρας: Προτεραιότητα η στήριξη της κτηνοτροφίας

Σε θετικό κλίμα έγινε τρίωρη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την ΕΟΑΣΝΛ, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα αγροτικά ζητήματα. Ο Κ. Τσιάρας υποσχέθηκε ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων και αναγνώρισε τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τρίωρη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο: πληρωμές, κόστος παραγωγής, πετρέλαιο, ΔΕΗ, ευλογιά και η επόμενη ημέρα του Οργανισμού Πληρωμών.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι μέχρι το Πάσχα και εντός του μήνα θα προχωρήσουν σειρά καταβολών και τακτοποιήσεων εκκρεμοτήτων, με στόχο να κλείσουν σημαντικά ζητήματα και να υπάρξει έως το τέλος του έτους ουσιαστική τυποποίηση των διαδικασιών.

Ο υπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αρκετές παθογένειες. Αυτή τη στιγμή ανακαλύπτουμε προβλήματα που δεν φανταζόμασταν». Επισήμανε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ότι «από του χρόνου δεν θα υπάρχει θέμα», καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προσαρμογή.

Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να αποφευχθεί η διακοπή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Όπως ανέφερε, υπήρξε περίοδος κατά την οποία «η ΕΕ μας απειλούσε με διακοπή χρημάτων» και η κύρια προτεραιότητα ήταν «να πάρουμε το πράσινο φως και να δώσουμε τα χρήματα στους δικαιούχους».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτά τα βήματα για να μη υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον», επισημαίνοντας πως οι παρεμβάσεις στόχευαν στη διασφάλιση της ομαλής ροής των πληρωμών.

Η μάχη κατά της ευλογιάς και η προστασία της φέτας

Σχετικά με το μέτωπο της ευλογιάς, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι πολιτικό θέμα η αντιμετώπισή της». Επεσήμανε ότι σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει ευλογιά, η ασθένεια είναι ενδημική και προειδοποίησε πως «αν δεν βάλουμε όλοι τα δυνατά μας θα έχουμε πρόβλημα». «Είμαστε σε υπαρξιακό ζήτημα για την κτηνοτροφία που πρέπει να τη σώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνδέοντας το πρόβλημα με το εμβληματικό εθνικό προϊόν, σημείωσε ότι «ένα δισεκατομμύριο είναι ο κύκλος εργασιών της φέτας και πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού», υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Μέτρα για το κόστος παραγωγής

Αναφορικά με το υψηλό κόστος παραγωγής, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, έπειτα από σχετικές συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταβολή των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν από τους ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε ήπιους τόνους, με τους παραγωγούς να θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα και τον υπουργό να απαντά αναλυτικά. Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία.

Πηγή φωτό: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Απέτρεψε ιρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως απέτρεψε ιρανικό σχέδιο επιθέσεων σε πετρελαιαγωγό και ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους στο Αζερμπαϊτζάν, όπως πρεσβείες και ηγέτες της κοινότητας, σύμφωνα με Mossad και Shin Bet.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Μόνο 3 πλοία από το Ορμούζ σε 12 ώρες - Άνοδος στο πετρέλαιο

Λόγω της πρόσφατης έντασης στον Κόλπο, τα πλοία αποφεύγουν τα Στενά του Ορμούζ, με μόλις τρία περάσματα σε 12 ώρες, έναντι 130 συνήθως. Την ίδια ώρα, το τάνκερ Nero, που τελεί υπό κυρώσεις, διασχίζει την περιοχή.