ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νέος αυτοκινητόδρομος Κρήτης
Φώτο: Υπουργειο Υποδομών

Νέες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε τρία τμήματα του ΒΟΑΚ

Το πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) επεκτείνεται σε τρία ακόμη επικίνδυνα τμήματα σε Ρέθυμνο και Χανιά, μετά από αποφάσεις του υπουργού Χρήστου Δήμα.

Σε νέα φάση εισέρχεται το πρόγραμμα παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα επεκτείνεται σε τρία ακόμη τμήματα υψηλής επικινδυνότητας στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ενεργοποιείται η διαδικασία εκκίνησης των έργων από τον παραχωρησιούχο στα τμήματα Σούδα - Γεωργιούπολη (Ε. Χανίων), Ρέθυμνο - Γεροπόταμος (Ε. Ρεθύμνου) και Πετρές - Ατσιπόπουλο (Ε. Ρεθύμνου).

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο του υπουργείου για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε επτά σημεία του υπάρχοντος οδικού άξονα, έως την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η ανάγκη να γίνει ασφαλέστερη η οδήγηση στον ΒΟΑΚ είναι επείγουσα, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος σήμερα κατασκευάζεται. Ήδη τα αντίστοιχα μέτρα είναι σε ισχύ στα τμήματα Κολυμπάρι - Χανιά και ΧΥΤΑ Ηρακλείου - Λινοπεράματα... Αυτό επιδιώκουμε και στην Κρήτη, να μειώσουμε άμεσα τον αριθμό των ατυχημάτων στον ΒΟΑΚ, να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος υπογράμμισε: «Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα... Ενισχύουμε την οδική ασφάλεια στα τμήματα Σούδα - Γεωργιούπολη, Ρέθυμνο - Γεροπόταμος και Πετρές - Ατσιπόπουλο με έργα σε σημεία του δικτύου στα οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα ατυχήματα».

Στοχευμένες παρεμβάσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος ανέφερε ότι από τον Ιούλιο το υπουργείο προχωρά στην άμεση εφαρμογή στοχευμένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο τμήμα Κίσσαμος - Λινοπεράματα Ηρακλείου του ΒΟΑΚ, με τμηματική υλοποίηση σε επτά διακριτά τμήματα.

Όπως σημείωσε, «ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα δύο πρώτα τμήματα και τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν μετρήσιμη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων», ενώ οι πολίτες επέδειξαν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης στα νέα μέτρα.

Οι εργασίες προχωρούν σε τρία ακόμη τμήματα του άξονα, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και ασφαλέστερου οδικού περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες.

Θετική υποδοχή από την Περιφέρεια Κρήτης

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε την έγκριση των νέων παρεμβάσεων «απολύτως θετική και επιβεβλημένη εξέλιξη», τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους του νησιού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια.

Όπως ανέφερε, τα έργα οδικής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να συνεχιστούν βάσει των υπαρχουσών μελετών, διασφαλίζοντας την ομαλή μετακίνηση μέχρι την πλήρη κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων

Τα μέτρα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας περιλαμβάνουν διαμόρφωση διατομής τριών λωρίδων τύπου «β2+1» με εναλλασσόμενη λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης, κλαδοκοπές και καθαρισμό τάφρων για βελτίωση της ορατότητας, καθώς και πρόβλεψη εσοχών έκτακτης ανάγκης όπου είναι δυνατόν.

Προβλέπεται αναδιαμόρφωση 56 υφιστάμενων κόμβων και δημιουργία δύο νέων (Γεροπόταμου και ΧΥΤΑ Ηρακλείου), φωτισμός και φωτεινή σηματοδότηση όπου απαιτείται, καθώς και τοποθέτηση κολωνακίων στο μέσο του δρόμου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί διάστρωση νέας ασφαλτικής στρώσης, νέα οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και αντανακλαστικών, καθώς και προσωρινά μέτρα προστασίας από καταπτώσεις σε 93 εντοπισμένα τμήματα συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδικός άξονας Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία της ηγεσίας Υποδομών στα εργοτάξια του νέου ΒΟΑΚ στα Χανιά

Ο Υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, επιθεώρησε τα εργοτάξια του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, διαπιστώνοντας πρόοδο σε όλα τα τμήματα του νέου δρόμου και στις παρεμβάσεις για οδική ασφάλεια, με στόχο ασφαλέστερες μετακινήσεις έως την ολοκλήρωση του έργου.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα εργοτάξια του ΒΟΑΚ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, επιθεώρησε έργα του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο, ανακοινώνοντας πρόοδο και βελτιώσεις στην οδική ασφάλεια και κυκλοφορία. Τόνισε τη σημασία για τους Κρητικούς, ενώ ο Στ. Αρναουτάκης στάθηκε στη συνεργασία και στα νέα τοπικά αιτήματα.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Αν χειροτερέψει η κρίση, θα ζητήσω έκτακτο Συμβούλιο ΕΕ

Ο Επίτροπος Απ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη λήψης επείγοντων μέτρων για την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο στην οικονομία και προτείνοντας μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις.
Νέος αυτοκινητόδρομος Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων για ΒΟΑΚ, εκτός κάδρου ο νότιος άξονας

Οι καθυστερήσεις των έργων του ΒΟΑΚ ταλαιπωρεί τους πολίτες της Κρήτης που διαμαρτύρονται. Αβέβαιο το μέλλον του Νότιου Οδικού Αξονα Κρήτης λόγω χρηματοδοτικής στενότητας.
Δρόμος στην Κρήτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρωματική σύμβαση στο έργο παραλιακής οδού Σκαλέτας Ρεθύμνου

Υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση 62.885,92 ευρώ για την ολοκλήρωση τοιχίου αντιστήριξης στη Σκαλέτα. Οι εργασίες αφορούν ενίσχυση θεμελίωσης, επίχωση με λιθόδεμα και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων για αυξημένη ασφάλεια.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέψεις για 24ωρο Μετρό Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα - 60% το Flyover

Ο Υπουργός Χρίστος Δήμας τόνισε την πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα, μίλησε για έργα όπως το Flyover, τις επεκτάσεις και τα μέτρα ενίσχυσης οδικής ασφάλειας, ενόψει της 90ής ΔΕΘ.