ΓΔ: 2107.1 -4.27% Τζίρος: 311.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:41
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης μιλά στη Βουλή ως Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Λ. Τσαβδαρίδης: Καθοριστικός ο ρόλος του ΕΣΥΠ στον εκσυγχρονισμό παραγωγής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε τη σημασία του ΕΣΥΠ στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, κατά την κοπή πίτας του ΕΣΥΠ/ΕΙΜ στη Θεσσαλονίκη.

Τον καθοριστικό ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας ανέδειξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΣΥΠ/Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός, στον χαιρετισμό του στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι το ΕΣΥΠ δεν αποτελεί απλώς έναν εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά «τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οικοδομείται η ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας». Όπως σημείωσε, σε ένα απαιτητικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ποιότητα είναι το διαβατήριο για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, την προστασία του καταναλωτή και την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δύο βασικούς πυλώνες του Συστήματος, τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας. Μέσα από την τυποποίηση, τις ακριβείς μετρήσεις και τη διασφάλιση συμμόρφωσης, οι φορείς αυτοί ενισχύουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές.

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για το 2026

Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι το 2026 διαμορφώνει ένα νέο τοπίο προκλήσεων και ευκαιριών, με έμφαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΣΥΠ καλείται να λειτουργήσει ως επιταχυντής εκσυγχρονισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Η κυβερνητική στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη

Αναφερόμενος στη συνολική κυβερνητική στρατηγική, ο υφυπουργός τόνισε ότι, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα προχωρά σταθερά προς ένα μοντέλο βιώσιμης και εξωστρεφούς ανάπτυξης, με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και την αξιοπιστία των θεσμών.

Παράλληλα, ανέδειξε τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και αναβαθμίζουν τους ελεγκτικούς και πιστοποιητικούς μηχανισμούς της χώρας.

Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥΠ

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν ζητήματα οργανωτικής αναβάθμισης, ψηφιακής μετάβασης και ενίσχυσης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥΠ. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον κ. Θεοδωρικάκο, στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης του Συστήματος, καθώς «κάθε επένδυση στο ΕΣΥΠ αποτελεί επένδυση στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσαβδαρίδης ευχαρίστησε τα στελέχη και τους εργαζόμενους για το επιστημονικό τους κύρος και τη συνεχή προσφορά τους, ευχόμενος μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά, με υγεία, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέρμα ευρώ Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένο οικονομικό κλίμα και καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 107,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω βελτιωμένων επιχειρηματικών προσδοκιών και αυξημένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην ΕΕ, αν και αισιοδοξούν περισσότερο.
Πλατφόρμα Πρίνου Enearth
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EnEarth: Στις ράγες το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, τα επόμενα βήματα

Το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο παίρνει το «πράσινο φως» από την ΕΔΕΥΕΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα CCS και την απανθρακοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας.
περίπτερο ONEX έκθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική συμφωνία μεταξύ ONEX – Hanwha για ναυπηγικά έργα και ενέργεια

Την Τετάρτη υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ONEX και Hanwha Power Systems στο αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, παρουσία Γεραπετρίτη και Ρήγα, εστιάζοντας σε ναυπηγική και ενεργειακή ασφάλεια.