ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Μεϊμαράκης: Να μεταβεί στην Κύπρο η Επιτροπή Άμυνας της ΕΕ

Ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε με επιστολή του στην Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΚ την αποστολή επίσημης αποστολής στην Κύπρο, λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της περιοχής και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από την Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) τη διοργάνωση επίσημης αποστολής στην Κύπρο, με κατεπείγουσα επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν αναγκαία τη στενή παρακολούθηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των γεγονότων που διαμορφώνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως τονίζει, η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Για τον λόγο αυτό, πρότεινε στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης τη διοργάνωση επίσημης αποστολής από την Επιτροπή Άμυνας, ώστε τα μέλη της να ενημερωθούν από κοντά για τα ζητήματα ασφαλείας και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης προς ένα κράτος-μέλος που βρίσκεται στην εξωτερική περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρεάζεται άμεσα από την αστάθεια της περιοχής.

Τέλος, σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ασφάλεια της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας πως κάθε απειλή προς κράτος μέλος είναι απειλή για όλη την Ευρώπη.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ: Στο επίκεντρο ασφάλεια και ενέργεια

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ στη Λευκωσία, με ατζέντα τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια, την ασφάλεια και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρότεινε τριμερή με Κύπρο και Λίβανο για ειρήνη στην περιοχή.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Πάλμα με έμφαση στην ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, με φόντο τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε άμυνα και αμυντική βιομηχανία. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες και κοινές δηλώσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ενισχύσει την άμυνά της χωρίς υποδείξεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια ισχυρότερη, ανταγωνιστική και ασφαλή Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με διασφάλιση των κοινών προτεραιοτήτων.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης κατοχής της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως 52 χρόνια μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει ζήτημα παράνομης κατοχής και τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων και των αγνοούμενων.