ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Κικίλιας: Ευρωπαϊκή απάντηση για ενέργεια και στήριξη στα ακτοπλοϊκά

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά ευρωπαϊκά κεφάλαια για κοινή πολιτική κατά της ενεργειακής ακρίβειας, με πρωτοβουλίες και μέτρα υπό εξέταση για την ανακούφιση των πολιτών, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Για την αναζήτηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων με στόχο τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής ανάσχεσης των τιμών της ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται στις Βρυξέλλες, με στόχο να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι συνεχείς μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρεάζουν άμεσα την αγορά, την καθημερινότητα και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. 

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό και σπεύδει νωρίς να μιλήσει με τους ανθρώπους του κλάδου και να βρει μαζί τους μια λύση, ανάλογα με την έκβαση και την εξέλιξη αυτής της τραγικής κατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακουφίσει τους πολίτες. 

Εξετάζονται διάφορα μέτρα και θα παρθούν πρωτοβουλίες».

Επισημαίνοντας τη δυσκολία των συνθηκών, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις» και υπενθύμισε πως «πέρυσι είχαν ανακοινωθεί από την αγορά αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων +15% και βρήκαμε τρόπο να τις ανασχέσουμε».

 Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο και τώρα, σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, με συνάντηση του κλάδου με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Προεδρία της Κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων «κλιμακωτά», ώστε να στηριχθούν οι νησιώτες και οι πολίτες.

Θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας

Αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η ελληνική διπλωματία εκφράζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Γιώργο Γεραπετρίτη» και τόνισε πως όποιος τοποθετείται σε τέτοια θέματα «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός». 

Όπως είπε, «εμείς ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, τη συνδρομή μας την υπερκαλύπτουμε και, προφανώς, αν θες την ειρήνη πρέπει να είσαι ισχυρός στην άμυνά σου και να είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις σε όλες τις δυσκολίες».

Η κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών

Για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στην περιοχή, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή 11 πλοία με ελληνική σημαία εντός του Περσικού και πάνω από 145-147 πλοία ελληνικά, με ελληνική σημαία ή ελληνόκτητα στην ευρύτερη περιοχή». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ναυτικοί είναι καλά και υπάρχει μηχανισμός επιστροφής για όποιον το επιθυμεί, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχετικό αίτημα.

Όπως εξήγησε, τα πλοία αυτά βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, όπου έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε πλοία – όχι ελληνικής σημαίας – και σε ενεργειακές υποδομές, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται και επεκτείνεται».

Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία την αντιμετωπίζουμε εμείς και όχι μόνο», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Επίπληξη στην Ελλάδα για ανεπαρκή μεταφορά οδηγίας ενέργειας

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως στο δίκαιό της την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση εντός δύο μηνών. Διαφορετικά, η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο ΔΕΕ και να επιβληθούν κυρώσεις. Ανάλογες αιτήσεις δέχθηκαν Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Επιβεβαίωση δημοσιονομικής ευελιξίας για ενέργεια σε Ελλάδα & Ιταλία

Η Κομισιόν παρέλαβε επιστολές από Μητσοτάκη και Μελόνι, που ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του κόστους ενέργειας, με διατήρηση, όμως, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τρίτη η Ελλάδα σε ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση στην ευρωζώνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής κρίσης και στην αύξηση των δόσεων για τις οφειλές σε 120.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Πόσο Ευρωπαίοι είμαστε χωρίς μείωση φόρου στα καύσιμα;

Ο Νίκος Παππάς τονίζει πως οι αυξήσεις στα καύσιμα οφείλονται στα κέρδη των διυλιστηρίων και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνείται να μειώσει τον φόρο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κικίλια: Η ναυτιλία οδηγεί την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στις 24/9/2026 αναδεικνύει τη σημασία της ναυτιλίας για την οικονομία και το εμπόριο, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών κανόνων για ασφάλεια, βιωσιμότητα και ευημερία.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Οι απειλές στις ενεργειακές διασυνδέσεις φρένο στην ανάπτυξη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική και την ανάγκη διασυνδέσεων, σε δείπνο του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη, απορρίπτοντας εργαλειοποίηση ενέργειας.